Vill väcka lusten till att tala om tabun

För två år sedan lanserade de CP-ölen på Leva & Fungera. Nu laddar GIL, som gjort sig kända för att utmana tabun, upp med en ny kampanj inför årets mässa.

– Vi medverkar och även denna gång kommer vi beröra ett tabubelagt ämne. Exakt vad vi kommer göra är en hemlighet, men alla nyfikna är välkomna till vår monter när vi drar ner brallorna, så att säga! säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Föräldrakraft har tidigare skrivit om GIL:s kampanjer mot diskriminering och bristande tillgänglighet i samhället. Med aktioner som är oväntade och ibland provocerande vill de förändra, med glimten i ögat.

Spårvagnsockupationer, CP-dockan, CP-ölen och ett politiskt parti är flera exempel på hur GIL plockar fram viktiga frågor på agendan med intressanta kampanjer.

– CP-dockan, liksom flera av våra kampanjer, handlade om att väcka medvetenhet om att attityder som människor har försvårar det dagliga livet för personer med funktionsnedsättning och förminskar deras person. Att inte ses som fullvärdiga människor är vårt största handikapp, säger Anders Westgerd.

Med det politiska partiet Normaldemokraterna ville GIL föra upp funktionsfrågor i 2014 års valdebatt och med CP-ölen ville man bryta tabut som finns kring alkohol och funktionsnedsättningar. Ölet har vunnit flera priser som t ex Nöjesguidens Glädjespridare 2014 och ett Silverägg på Guldäggsgalan.

– CP-ölen är framtagen för rätten att vara och behandlas som vuxen. Det handlar bland annat om tillträde till krogen, men tar också upp frågor som bemötande och tillgänglighet. Det är inte bara trappor och trösklar som utgör hinder för att jag som funktionsnedsatt ska ha tillträde till butiker och lokaler, allt som oftast tittas det snett när man beställer en öl. För att inte tala om öl nummer två, säger Anders Westgerd.

Vad som händer på årets Leva & Fungera håller GIL än så länge hemligt. Men Anders Westgerd menar att det blir en viktig och intressant kampanj, med ännu ett tabubelagt ämne som förtjänar större plats i debatten.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *