Nyheter

Vill väcka lusten till att tala om tabun

20150120 anders westgerd teaser 39

 

För två år sedan lanserade de CP-ölen på Leva & Fungera. Nu laddar GIL, som gjort sig kända för att utmana tabun, upp med en ny kampanj inför årets mässa.

– Vi medverkar och även denna gång kommer vi beröra ett tabubelagt ämne. Exakt vad vi kommer göra är en hemlighet, men alla nyfikna är välkomna till vår monter när vi drar ner brallorna, så att säga! säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Föräldrakraft har tidigare skrivit om GIL:s kampanjer mot diskriminering och bristande tillgänglighet i samhället. Med aktioner som är oväntade och ibland provocerande vill de förändra, med glimten i ögat.

Spårvagnsockupationer, CP-dockan, CP-ölen och ett politiskt parti är flera exempel på hur GIL plockar fram viktiga frågor på agendan med intressanta kampanjer.

– CP-dockan, liksom flera av våra kampanjer, handlade om att väcka medvetenhet om att attityder som människor har försvårar det dagliga livet för personer med funktionsnedsättning och förminskar deras person. Att inte ses som fullvärdiga människor är vårt största handikapp, säger Anders Westgerd.

Med det politiska partiet Normaldemokraterna ville GIL föra upp funktionsfrågor i 2014 års valdebatt och med CP-ölen ville man bryta tabut som finns kring alkohol och funktionsnedsättningar. Ölet har vunnit flera priser som t ex Nöjesguidens Glädjespridare 2014 och ett Silverägg på Guldäggsgalan.

– CP-ölen är framtagen för rätten att vara och behandlas som vuxen. Det handlar bland annat om tillträde till krogen, men tar också upp frågor som bemötande och tillgänglighet. Det är inte bara trappor och trösklar som utgör hinder för att jag som funktionsnedsatt ska ha tillträde till butiker och lokaler, allt som oftast tittas det snett när man beställer en öl. För att inte tala om öl nummer två, säger Anders Westgerd.

Vad som händer på årets Leva & Fungera håller GIL än så länge hemligt. Men Anders Westgerd menar att det blir en viktig och intressant kampanj, med ännu ett tabubelagt ämne som förtjänar större plats i debatten.

Fler artiklar om detta ämne

Toppstylister hjälper GIL att avslöja fördomar
Anders Westgerd: Fashion don’ts kallas det när någon gjort en riktig stilmiss, men vi med funktionsnedsättning möter dålig stil på ALLA plan
Turistkarta med CP-fria zoner. Från GIL:s nya animerade film.
”Så här räddar du dig om du möter ett CP på stan”
Assistanskooperativet GIL provocerar i ny aktion mot fördomar och diskriminering
– Vår öl ska ta sig in i vardagsrummen och vara en del av ett ställningstagande: Ingen ska ha andra förutsättningar till jämlikhet och delaktighet enbart på grund av funktionsnedsättning
”Får du verkligen dricka öl? Bäst vi kollar med din mamma”
Här är ölen som ska stoppa diskrimineringen av funkisar
Spelet "Vad duktig du är!" kommer snart att finnas i vanliga butiker
”När som helst kan en fördomsfull medmänniska dyka upp”
Kooperativet GIL släpper brädspel som ska irritera - och öka solidariteten
anders 700
”Ska du verkligen dricka den där ölen?”
Intervju ur Föräldrakraft nr 6, 2013.

 

Annons
 • Annons för Särnmark
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för STIL
 • Annons för JAG
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Etac R82 Stingray sulky
 • Annons för Fremia
 • Annons för HD Motion
 • Annons från Minicrosser
 • Annons för Unik Försäkring

[kadence_element id=”41923″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *