Vinstförbud nytt hot mot Move & Walk

Många mindre företag inom vård, omsorg och skola känner sig allvarligt hotade av debatten om förbud mot vinster.
– Att få göra en vinst är en förutsättning för oss, säger Lars Mullback, en av grundarna till Move & Walk.
Oron för vad Vänsterpartiets vallöfte om vinstförbud kan leda till vid ett maktskifte växer, nu när valet närmar sig och tonläget i debatten blir allt tuffare.
De flesta mindre företag inom välfärdssektorn har hittills valt att ligga lågt men nu kliver Move & Walk in i debatten genom ett uttalande från Lars Mullback som själv har en cp-skada.
Han har varit engagerad i Move & Walk ända sedan starten och har svårt att se en framtid för företaget om vinstförbud införs.
– De goda åren måste kunna täcka upp för de dåliga, säger Lars Mullback.
Move & Walk har haft mycket stor betydelse för tusentals barn, ungdomar och vuxna med neurologiska funktionsnedsättningar, såsom CP-skada eller stroke.
Sedan 1997 har över 6 000 patienter valt att få behandling hos Move & Walk i de landsting som infört vårdval. Move & Walks inriktning är konduktiv pedagogik.
Branschorganisationen Vårdföretagarna driver hårt från frågan om att stoppa ett vinstförbud.
– Det handlar om drastiska konsekvenser för medarbetare, företagare och svenska folket. I praktiken innebär det en återgång till monopol inom kommun och landsting, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.