Kampen mot mobbning har misslyckats

Kampen mot mobbning har misslyckats

Kampen mot mobbning har misslyckats. Så kan man tolka den nya rapporten från organisationen Friends, som visar att mer än 60 000 barn mobbas i skolan och att nivån har varit konstant de senaste 20 åren.

BO: ”Skrämmande berättelser från barn med funktionsnedsättning”

BO: ”Skrämmande berättelser från barn med funktionsnedsättning”

Barnombudsmannen vill skärpa lagstiftningen, så att barn och unga som blir utsatta för kränkningar och fysiskt våld i skolan får den hjälp och stöd de har rätt till. I deras årsrapport konstaterar de att barn ofta inte får stöd på sina villkor samt att barn med funktionsnedsättning i större utsträckning är utsatta för kränkningar.

”Lärare ska ha verktyg för att arbeta mot kränkningar”

”Lärare ska ha verktyg för att arbeta mot kränkningar”

Efter Barnombudsmannens årsrapport om kränkningar i skolan, finns det anledning att se över hur man på olika sätt kan säkerställa att alla barn får tillgång till det stöd som de har rätt till, det menar utbildningsministern Gustav Fridolin och barn- äldre och jämställdhetsministern Åsa Regnér.

Ny bok: Hjälp – mitt  barn är mobbat!

Ny bok: Hjälp – mitt barn är mobbat!

Bland det svåraste en förälder kan uppleva är att ett barn är mobbat. Mobbning är tyvärr mycket vanligt – trots det känner många sig ensamma och maktlösa. Nu kommer äntligen en bok som ger både fakta och stöd. Föräldrakraft publicerar här konkreta råd ur boken ”Hjälp – mitt barn är mobbat!” som utkommer i sommar. Författare är Lisbeth Pipping och Lars Arrhenius.

”Mycket av mitt liv går ut  på att göra mig obehövlig”

”Mycket av mitt liv går ut på att göra mig obehövlig”

”Här ute är helt fridlyst, sitter och skriver och tar inte hit en levande själ.” Så börjar den. Mejlväxlingen. Märta Tikkanen vill hellre att vi ska ses inne i Helsingfors, i ”hennes dammiga bostad”, än ute i skärgården. Och visst går det bra. 40 minuter på Essingeleden och lika länge i luften, sedan är jag där. I de tusen sjöarnas land.

Man vill döda draken och rädda prinsessan

Man vill döda draken och rädda prinsessan

– Jag minns att jag skrev i min dagbok att ”Jag är så rädd”, berättar Henrik Ståhl, känd från bland annat barnprogrammet Bolibompa. Som karaktären Ståhlhenrik (tillsammans med Supersnällasilversara) charmade han hela Sveriges barnaskara för några år sedan. Men privat har han inte alltid känt sig som en stålman – tvärtom har han varit livrädd för att bli sjuk.