”Maj nejm is Tommy”

”Jag var som en pingisboll i universum.”
Så minns Tommy Mäkelä sin barndom. Nu vill han berätta om sin funktions­nedsättning för många fler, även utomlands.

Dags att flyga – eller att stanna…

Dags att flyga – eller att stanna…

Det svåraste för ungdomar med utvecklingsstörning som ska flytta hemifrån kan många gånger vara att klara av en ny boendeform och behålla goda relationer, menar Cecilia Olsson.
Hon är projektledare för FUB:s nystartade ”bli vuxen-projekt” som startar i höst. Hon menar att det ofta blir svårt för ungdomar att hantera övergången till vuxenlivet, då deras tid i till exempel gymnasiesärskolan inte alls stämmer överens med det liv som kommer efteråt.

”Redan som liten måste man bli vuxen”

Hos RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, har man länge varit medvetna om problem med övergången till vuxenlivet.Renée Höglin har själv en vuxen son, idag 35 år gammal, och hon funderade mycket över vad som skulle hända med honom, och andra i samma situation, när de slutade gymnasiet och släpptes av barnhabiliteringen och det team som alltid stöttat dem.

”Frågor om sex måste tas upp mycket tidigare”

”Frågor om sex måste tas upp mycket tidigare”

Man får akta sig så att man inte råkar springa framför sitt barn och kratta manegen. Det menar Peter Nordqvist, marknadsföringschef för Hjärtebarnsföreningen.
Men han gillar inte att föräldrar beskylls för att överbeskydda sina barn.

Left is Right – Drömjobbet som blev verklighet

Left is Right – Drömjobbet som blev verklighet

Nu blir de åsidosatta de eftertraktade. Konsult­företaget Left is Right anställer bara kompetenta personer med Asperger syndrom och har som vision att öppna ögonen hos företag.