10 frågor till Christoffer Lindhe om armcykling

Christoffer är en av de entusiastiska anhängarna av handcykling.

Hur kommer det sig att du började med idrott?
– När jag var yngre betydde det mycket att man hade kompisar som tränade och man blev som en hel liten familj som följdes åt på tävlingar. Jag har alltid gillat att idrotta och har testat de flesta sporter som fotboll, handboll och cross. Simningen har jag hållt fast vid. Man är helt fri i vattnet och kan röra sig lättare.

Hur tränar du inför Paralympic?
– Jag simmar sex pass i veckan och kör ett konditionspass sprint och ett lugnare pass. Ibland med handcykeln. Det är viktigt att lyssna på kroppen så att det inte blir för mycket. Sedan tränar jag hemma med proteserna, det är ett måste för att de ska funka optimalt.

I vilka situationer använder du dem?
– Målet är att använda dem hela tiden. Jag behöver fortfarande vänja mig. Armprotesen hjälper mig jättemycket, både fin- och grovmotoriskt. Om jag har på mig den kan jag till och med köra fyrhjuling, både att gasa och bromsa funkar bra. Även vanlig bilkörning går bra. Jag tog körkortet i Halmstad. Trafikskolan var schysst och byggde en specialbil till mig. Jag behöver anpassade gas- och bromsreglage så att protesen går att låsa under färden. Och en förlängning av blinkersspaken.

Vad är fördelarna med en handcykel?
– Med handcykling kan man träna flera stycken ihop, det tycker jag är bra. Annars hamnar jag alltid på efterkälken. Elmotorn gör att jag kan hålla högre fart. Handcykling ger en liknande träning som simningen. Man cyklar ju med båda armarna samtidigt och kan hjälpa till med hela kroppen.
– Sedan är det roligt att man kan ta sig ut i naturen också. Jag brukar träna på mindre grusvägar men man tar sig runt även på mindre skogsstigar. Jag valde mellan att köpa den här påkopplingsbara modellen eller en hel rullstolscykel. Men den här modellen tar inte lika mycket plats och är lättare att frakta.

Varför valde du modellen med elmotor?
– Ja, med hjälp av elen kan jag hålla en högre hastighet, samtidigt som det är lika jobbigt. När man har elmotor kan man vara ute med andra och det är guld värt. Jag kan vara ute med min flickvän eller mina kompisar utan att känna att jag hamnar efter.

Är det någon funktion du saknar på handcykeln?
– Det jag saknar är fler växlar. När man har en hög fart skulle det vara bra om det fanns några fler växlar att lägga in.

Vad händer härnäst?
– Närmast i tid ligger en tävling i Sheffield. Den blir viktig för att kolla hur formen är inför Paralympic. Sedan pluggar jag på halvtid till utvecklingsingenjör och gör examensjobbet. Men jag har gått ner till halvtid med plugget nu och tränar på heltid.

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag vill jobba med projektutveckling och håller på att ta fram en ny produkt i examensjobbet men vill hålla det hemligt än så länge. Jag är även lite sugen på att ta en magisterexamen nu medan jag ändå är igång. Därefter kan jag söka jobb som konstruktör eller designer.

Varifrån kommer ditt designintresse?
– Jag har alltid gillat uppfinningar. När jag var jätteliten skissade jag på en framtidsbil, som faktiskt skulle vara helt möjlig att bygga idag. Det är coolt.