30-tal med intellektuell funktionsnedsättning avtjänar straff på rättspsyk

Sveriges Radios Kaliber rapporterar idag att cirka 30 personer med intellektuell funktionsnedsättning förra året avtjänade straff inom rättspsykiatrisk vård.
– Det är inte rätt åtgärd för en person med intellektuell funktionsnedsättning, det går inte att behandla bort det, säger rättspsykiatrikern Hanna Edberg till Kaliber.

Justitieminister Morgan Johansson duckar

Trots de nya avslöjandena i Kaliber fortsätter justitieminister Morgan Johansson att ducka för den allvarliga kritiken mot bristerna i rättssystemet.

I dagens Kaliber ville ministern inte kommentera uppgifterna om att personer med intellektuell funktionsnedsättning avtjänar straff inom rättspsykiatrisk vård. Morgan Johansson hänvisar till sitt uttalande förra veckan om att han inte ser något behov av att göra förändringar på området.

Justitieministern sa förra veckan att det svenska systemet ger utrymme för att anpassa påföljden och i vissa situationer inte döma ut någon påföljd alls.

Först döms de för något de inte förstått, och sedan straffas de

Men trots detta döms alltså ganska många personer med intellektuell funktionsnedsättning för brott som de inte har förstått.

Och trots att personerna aldrig borde ha dömts – eller åtalats – har många dessutom fått ett straff som enligt rättspsykiatrikern Hanna Edberg är olämpligt.

Kaliber har fått fram uppgifter från Nationellt rättspsykiastrisk kvalitetsregister som visar att cirka 30 personer med medelsvår intellektuell funktionsnedsättning var inskrivna i rättspsykiatrin under 2020.

Kritik från rättspsykiatriker

Rättspsykiatrikern Hanna Edberg påpekar att rättspsykiatrisk vård handlar om att vara brottsförebyggande, och om att gå igenom vad som ledde fram till brottet.

– Det är klart att om du har en intellektuell funktionsnedsättning och befinner dig på en sjuårings nivå kanske, då är det ju inte helt lätt att greppa, säger Hanna Edberg till Kaliber.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *