Nyheter |

Alice Bah Kuhnke gästade teatern som vänder upp och ned på fördomar

Kulturministerns medverkan vid vårens sista föreställning hos Jag-teatern blev en succé. Foto: Linnea Bengtsson.|Alice Bah Kunkhe|JAG-teatern|Alice Bah Kunhke
ANNONS
Annons för HEA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

I denna artikel

Vi vet att alla har något att säga. Och vi vet att med rätt hjälpmedel och stöd av personer som känner dem väl kan alla uttrycka sig, skriver Cecilia Blanck i denna krönika med anledning av att kulturminister Alice Bah Kuhnke gästade Föreningen JAG och såg teaterföreställningen ”Vet du vem jag är”.

Idag har några av medlemmarna i Föreningen JAG gästats av kulturminister Alice Bah Kuhnke på en unik dansföreställning. ”Vet du vem jag är” är en uppsättning av och med personer som har omfattande funktionsnedsättning och behöver personlig assistans för att både röra sig och kommunicera. Alice Bah Kuhnke stannade efter föreställningen kvar för ett samtal om synen på kultur och mänskliga rättigheter.

Alice Bah Kuhnke samtalar med två av skådespelarna. Foto: Linnea Bengtsson.
Alice Bah Kuhnke samtalar med två av skådespelarna. Foto: Linnea Bengtsson.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke gladde sig åt att träffa och samtala med skådespelare i Jag-teatern. Foto: Linnea Bengtsson.

Dansarna i dagens föreställning har mycket stora funktionsnedsättningar och de flesta skulle hamna i facket ”på en tidig utvecklingsnivå” om de blev bedömda av experterna. I alltför många decennier under 1900-talet var personer som de inspärrade på institutioner, utan just liv och rörelse. Men medlemmarna i JAG vill precis som alla andra människor göra något meningsfullt av sitt liv. De vill uttrycka sig, vara en del av samhället och världen vi lever i, och göra något som betyder något för någon annan.

Så föddes tanken om en föreställning som ställer begreppen på ända. Där medlemmarna är huvudpersoner och har makten över händelseförloppet och där experten kläs av som den som egentligen saknar inlevelseförmåga. Månader av musikskrivande, dansövningar, rekvisitatillverkning och repetitioner kulminerade i premiär på Kulturhuset i Stockholm sommaren 2013.

Det var fullsatt på sista teaterföreställningen som ägde rum idag, 29 maj. Foto: Linnea Bengtsson.
Det var fullsatt på sista teaterföreställningen som ägde rum idag, 29 maj. Foto: Linnea Bengtsson.

Cecilia Blanck

Fler bilder från föreställningen: 

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content