Alice Bah Kuhnke gästade teatern som vänder upp och ned på fördomar

Vi vet att alla har något att säga. Och vi vet att med rätt hjälpmedel och stöd av personer som känner dem väl kan alla uttrycka sig, skriver Cecilia Blanck i denna krönika med anledning av att kulturminister Alice Bah Kuhnke gästade Föreningen JAG och såg teaterföreställningen ”Vet du vem jag är”.

Idag har några av medlemmarna i Föreningen JAG gästats av kulturminister Alice Bah Kuhnke på en unik dansföreställning. ”Vet du vem jag är” är en uppsättning av och med personer som har omfattande funktionsnedsättning och behöver personlig assistans för att både röra sig och kommunicera. Alice Bah Kuhnke stannade efter föreställningen kvar för ett samtal om synen på kultur och mänskliga rättigheter.

Alice Bah Kuhnke samtalar med två av skådespelarna. Foto: Linnea Bengtsson.
Alice Bah Kuhnke samtalar med två av skådespelarna. Foto: Linnea Bengtsson.

 /><strong>Den svenska funktionshinderpolitiken</strong> har i över tjugo år haft självbestämmande och delaktighet i samhället som övergripande mål. Ändå är det enligt Föreningen JAG fortfarande få som ser personer med de allra största funktionsnedsättningarna som något annat än mottagare av omsorger. Och inom kultursektorn handlar det nästan alltid om att tillrättalägga utställningar och föreställningar så att personer med funktionsnedsättningar kan få chansen att konsumera, lite grann. Att personer med omfattande funktionsnedsättningar skulle producera kultur ligger utanför de flestas fantasi.</p><div  class=

Men vi vet att alla har något att säga. Och vi vet att med rätt hjälpmedel och stöd av personer som känner dem väl kan alla uttrycka sig. På något sätt.

Därför blev upprördheten stor när en broschyr från Stockholms stad damp ner i Föreningen JAGs brevlåda för ett par år sedan. Den vände sig till gruppbostäder och dagliga verksamheter i Stockholms stad och ville ge kunskap om lämpliga aktiviteter för vuxna personer på tidig utvecklingsnivå. Tipsen var till exempel att läsa sagor och prassla med papper. Man skulle undvika platser med folk och rörelse. Och absolut inte tro att de här personerna kunde förstå att andra människor har känslor.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke gladde sig åt att träffa och samtala med skådespelare i Jag-teatern. Foto: Linnea Bengtsson.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke gladde sig åt att träffa och samtala med skådespelare i Jag-teatern. Foto: Linnea Bengtsson.

Dansarna i dagens föreställning har mycket stora funktionsnedsättningar och de flesta skulle hamna i facket ”på en tidig utvecklingsnivå” om de blev bedömda av experterna. I alltför många decennier under 1900-talet var personer som de inspärrade på institutioner, utan just liv och rörelse. Men medlemmarna i JAG vill precis som alla andra människor göra något meningsfullt av sitt liv. De vill uttrycka sig, vara en del av samhället och världen vi lever i, och göra något som betyder något för någon annan.

Så föddes tanken om en föreställning som ställer begreppen på ända. Där medlemmarna är huvudpersoner och har makten över händelseförloppet och där experten kläs av som den som egentligen saknar inlevelseförmåga. Månader av musikskrivande, dansövningar, rekvisitatillverkning och repetitioner kulminerade i premiär på Kulturhuset i Stockholm sommaren 2013.

Det var fullsatt på sista teaterföreställningen som ägde rum idag, 29 maj. Foto: Linnea Bengtsson.
Det var fullsatt på sista teaterföreställningen som ägde rum idag, 29 maj. Foto: Linnea Bengtsson.

 /><strong>Dagens föreställning var</strong> vårens sista. Ett filmteam har följt dansarna och gjort en dokumentär som snart är färdig. Trailern kan man se här: <a href=https://youtu.be/QcmA-YrQvR8. Medlemmarna i JAG kämpar vidare. För att vara synliga och delaktiga i samhället, och visa att alla har rätt att göra sin röst hörd.

Cecilia Blanck

Fler bilder från föreställningen: 

 /></strong></p>
<p><strong><img decoding=

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *