Assistenter frågades ut – sedan stoppades ersättningen

När Försäkringskassan skulle göra en omprövning av assistans för en synskadad Borlängebo ringde man runt till assistenterna. Dagen efter fattade man beslut om att dra in ersättningen. Det rapporterar Sveriges Radios Dalanytt.

– Jag är arg över att mina läkarintyg inte anses räcka, säger Agnetha Rönnqvist till Dalanytt. Hon är både synskadad och har diabetes.

En av de asssistenter som blev uppringda säger till radion att det kändes väldigt obehagligt att bli utfrågad av Försäkringskassan, inte minst med tanke på att man har tystnadsplikt.

Försäkringskassans agerande kritiseras också av Veronica Hedenmark, grundare av VH Assistans. Hon menar att Försäkringskassan inte ska ”leka amatörpolis” utan ställa frågor till den som skrivit läkarintygen.

Enhetschefen på Försäkringskassan i Borlänge, Jörgen Ekdahl, säger till radion att man har följt alla regler, även om han medger att det kan skapa svåra situationer.
– Det är inte så att vi regelmässigt ligger och spanar i buskarna, säger han till Dalanytt.

– Vi har en uttalad rätt att ställa frågorna. Sedan handlar det givetvis om vilket sätt vi gör det på, säger Ekdahl till radion.