Avdrag eller bidrag – vad är egentligen skillnaden?

DEBATT. Ingen ska leva på bidrag, alla ska arbeta och vara självförsörjande! Detta är vad regeringsföreträdare basunerar ut.

Bidragen stryps – avdragen växer

Bidragen skall frysas, och ett bidragstak införas.

Regeringen ökar däremot ett antal avdragsmöjligheter för de som redan har god ekonomi, de som har jobb och tillräckligt hög årsinkomst.

Vad är skillnaden mellan bidrag och avdrag?

Men vad är då skillnaden mellan bidrag och avdrag, annat än nomenklatur?

Argumenten bakom alla dessa avdrag är ”arbetslinjen”, som skall ge fler unga och arbetslösa arbeten. Effekten av dessa reformer har ifrågasatts, och inte tydligt kunnat verifieras.

Samtidigt ökas de ekonomiska kraven för att få svenskt medborgarskap kraftigt. Det krävs inkomst som kraftigt överskrider lägsta avtalsenliga löner på arbetsmarknaden.

Vidare ifrågasätts kostnaderna för att ge de mest utsatta personerna med funktionsnedsättningar ett bättre liv, LSS. Kostnaderna för LSS och personlig assistans är cirka 85 miljarder.

Kostnaderna för jobbskatteavdrag blir med det nya beslutade avdrager på 11 ytterligare miljarder totalt år 2024 cirka 140 miljarder. Kostnaden för Rot- och Rutavdrag blir runt 20 miljarder per år. Kostnaden för ränteavdrag lär bli minst 40 miljarder 2024.

Alla dessa avdrag skall i argumentationen från regeringen finansiera sig själva, genom att fler arbetar fler timmar och då betalar mer skatt. Av det vi sett från de första jobbskatteavdragen är detta inte troligt.

LSS-kostnader går tillbaka till kommun och stat

Det intressanta, som få framför och absolut inte ansvariga politiker, är att för personlig assistans är cirka 90 procent personalkostnader och för övriga LSS ca 80 procent personalkostnader. Detta innebär att runt 30 procent av de 85 miljarderna ges direkt tillbaka i skatt till kommun och stat.

Till skillnad från skatteavdragen ovan är det en säker effekt!

Till detta skall läggas den positiva effekten av garanterade jobb i dessa verksamheter, vilket dessutom ges till grupper som är bland de prioriterade, det vill säga inte bara de som redan har jobb. Det handlar om minst 100 000 jobb.

Varför är det så tyst om vinsterna med LSS?

Varför hör och läser vi inte mer om detta i media?
Varför berättar inga av våra ansvariga politiker om dessa positiva effekter för allmänheten?
Varför ifrågasätts och försämras en reform för de mest behövande som bevisligen även är bra för hela samhället?
Reclaim LSS!

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.
Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson

Text av Harald Strand

Författare till LSS-skolan, expertsvar och opinionsartiklar. Tidigare ordförande för Riksförbundet FUB.