Cirkus nästa! Utvecklingsstörda och normalstörda ger Elvismusikal i toppklass
Personalen på dagverksamheten för utvecklingsstörda i Hudiksvall ville förnya sig. Resultatet blev en solskenshistoria med en idag gnistrande musikalshow i toppklass. De som aldrig förut fått stå i rampljuset berättar snart på Cirkus i Stockholm historien om outsidern Elvis som tog hela världen med storm.
Teatergruppen Glada Hudik teater i Hudiksvall, där ensemblen består av både utvecklingsstörda och ”normalstörda”, gjorde succé med musikalen Elvis på hemmaplan. Med 15 120 sålda biljetter i en stad med 15 273 invånare sålde musikalen fullt hus. Nu kommer ensemblen till Cirkus i Stockholm i slutet av januari. Hela 85 procent av biljetterna är redan sålda.
Pär Johansson, verksamhetsledare, berättar att teatergruppen består av en ensemble på 82 personer, bland dem 27 utvecklingsstörda och resten normalstörda, som de själva kallar sig. I ensemblen finns skådespelare, dansare och musiker.
Glada Hudik teater är ingen vanlig teatergrupp för utvecklingsstörda. Den har utvecklats till en professionell ensemble med föreställningar som håller toppklass.
Projektet började för tio år sedan inom den dagliga verksamheten. Man ville göra något annat och tyckte att teater kunde vara ett nytt sätt att försöka integrera de utvecklingsstörda i samhället. Den första föreställningen drog 400 besökare i Hudiksvall och idag har teatergruppen fått stort erkännande i hemstaden, så stort att man har råd med en ordentlig musikal som Elvis med professionella dansare och musiker.
Ericsson och MQ sponsrar.
Ensemblens band är inga mindre än det kända coverbandet DeSotos, som bland annat spelat som förband åt U2. Huvudsponsorer som Ericsson, MQ, DN och 69 andra sponsorföretag gör att framtiden ser ljus ut.
Alla får vara med i Glada Hudik teater, det enda kravet man har är att man ska ”förstå varför man är med”.
– Man har sett teateruppsättningar där man rullar in en kille på en rullstol som knappt förstår var han är. Vi vill att skådespelarna ska förstå att de är med i en teateruppsättning och att de ska få möjligheten att själva skriva sina roller och utvecklas med hjälp av det gemensamma språket i teatern. Att vi valt att både ha utvecklingsstörda och normalstörda på scenen är för att vi vill fokusera på mötet mellan olika människor. Vi vill skapa en förståelse som bara kan nås genom att man skapar något tillsammans, säger Pär Johansson.
Att ha personal med i gruppen har även varit inspirerande för de utvecklingsstörda. I början var många rädda och osäkra. De trodde inte på sig själva, eftersom ingen tidigare trott att de kunde vara stjärnor. Det var viktigt att lyfta fram alla så att de fick synas och behövas.
– När de såg hur vi i personalen gick fram och spelade teater kunde de också ta mod till sig och försöka. Förändringen har varit fantastisk, idag är de mer självständiga, vågar leva ut på scenen och kan föra självförtroendet vidare till livet utanför scenen, säger Pär Johansson.
Nu hoppas han att fler kommuner ska ta efter. Redan idag har liknande projekt startats i åtta andra kommuner.
Pär Johansson tycker att projektet och musikalen är en inspirationskälla för föräldrar med funktionshindrade barn.
– När vi började mötte vi motstånd från många och bland dem många föräldrar. De var rädda för att deras barn skulle dras in i något där de ännu en gång kände sig otillräckliga. Men när de såg första föreställningen blev många rörda. Föräldrarna kanske tidigare bara hade sett sina barn rita ett streck på ett papper och blivit imponerade av det. Nu stod deras barn på scen som riktiga skådespelare i en riktig föreställning. Sen dess har vi inte mött något motstånd alls. Det är en riktig solskenshistoria, berättar Pär Johansson.
Efter senaste succén med Elvis i Hudiksvall skickade man ut information om musikalen till hela landet. Cirkus i Stockholm nappade och ville att Glada Hudik-teatern skulle ta över direkt efter musikalen Mamma Mia. Elva föreställningar kommer visas och kostar 175–395 kronor beroende på plats.
Den 26 februari hålls en föreställning med ett seminarium som Pär Johansson rekommenderar åt alla föräldrar. Paketpris för föreställning och seminarium är 295 kronor. Detta anordnas i samarbete med FUB (Förbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna), mer information kan hittas på deras hemsida, www.fub.se.
Nu funderar gruppen på vad de ska göra efter Cirkusföreställningarna. De får förfrågningar från många håll i Sverige, men Pär Johansson kan idag inte svara på om gruppen kommer till andra delar av Sverige med Elvis. Men man har inga tankar på att sluta, med all fantastisk respons verkar Glada Hudik-teatern vara här för att stanna.