Vill stoppa utnyttjandet av assistenter: Betala för all arbetstid

Arbetstiden för personliga assistenter behöver bli bättre, skriver Rasmus Isaksson, DHR, i ett debattinlägg i Kommunalarbetaren.

”Det blir allt vanligare att Försäkringskassan och kommunerna inte räknar tiden mellan olika assistansinsatser som assistanstid, trots att assistenten ofta behöver stå till förfogande för exempelvis toalettbesök eller andra aktiviteter i hemmet som inte alltid kan schemaläggas”, skriver Rasmus Isaksson.

LÄS MER: Breda protester mot urholkning av timersättning för assistans

Flera korta pass

”Att all tid inte räknas som assistanstid innebär att assistenten förväntas jobba flera korta pass under dagen eller acceptera att hen inte får betalt hela den tid hen finns på plats hos den assistansberättigade. DHR anser att all tid, inklusive förfogandetid, borde räknas som vanlig arbetstid.”

Berömmer utredning

DHR berömmer den senaste assistansutredningen – Översyn av yrket personlig assistent – men efterlyser en höjning av den statliga assistansersättningen, en fråga som utredningen inte tar upp.

Höjd ersättning

”Ersättningen har länge urholkats eftersom den räknas upp med mindre än de kollektivavtalade löneökningarna. Det krävs årliga uppräkningar med minst den procentsats som motsvarar de kollektivavtalade löneökningarna för att assistenterna ska få en sund löneutveckling. En rimlig lön är i sin tur en förutsättning för att bibehålla kompetent personal och för att insatsen ska bli hållbar och effektiv”, skriver Rasmus Isaksson.

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *