Expertsvar: Logopeden Sofia Grunér svarar på frågor

Sofia Grunér är leg logopedLogopedbyrån Dynamica AB i Upplands Väsby. Här svarar hon på frågor och ger tips och råd.
www.logopedbyran.se

Min son är sju år men har fortfarande svårt för att uttala många ord

FRÅGA: Hej! Jag är orolig för min son som är 7 år gammal och går i årskurs 1. Han har alltid haft svårt att prata och har fortfarande svårigheter med att uttala till exempel ”K, ”G” och ”R”-ljuden.

Orden kommer inte alltid i rätt ordning när han pratar och så tycker jag att hans ordförråd är ganska litet. Han tycker att det är jobbigt att inte alltid bli förstådd och ibland hamnar han i bråk för att andra inte förstår honom.

Ibland förstår han inte vad jag menar när jag förklarar någonting och då kan konflikter uppstå hemma. Vad ska jag göra för att hjälpa honom?

SVAR: Vad bra att du skriver och berättar om er situation. Jag tycker att din son borde få kontakt med logoped!

En logoped kan göra en bedömning av hans uttal, muntliga uttrycksförmåga och språkförståelse. Logopeden kan utifrån det ge tips om hur ni kan träna och kompensera för hans svårigheter både i hemmet och i skolan.

Det ni kan göra tillsammans redan nu är att prata mycket om det ni har runt omkring er, sätt ord på vad ni ser och vad ni gör. Det bygger hans ordförråd och ger honom modeller om hur orden ska låta.

Du kan också hjälpa honom att genom uttala ord rätt genom passiv korrigering. Som ett exempel, om han till exempel säger ”Titta där är en djävmasin” kan du passivt korrigera genom att säga ”Ja just det, en grävmaskin!”. Forskning visar också att läsning stärker språklig förmåga och ordförråd hos barn, så läs gärna tillsammans så mycket ni kan. Lycka till!

Kan jag hjälpa min dotter genom att själv läsa upp läxorna för henne?

FRÅGA: Hej! Min dotter är 9 år och går i årskurs 3. Hon kämpar jättemycket med läsningen. Vi har tränat massor på läsning hemma men jag får ofta tvinga henne att läsa och det känns inte bra. Hon blir ledsen och känner sig dålig.

Hon gillar däremot att lyssna när jag läser och ibland läser jag därför upp läxor för henne. Gör jag fel då? Skolan lyssnar på mig och förstår men vet inte riktigt hur man ska ta sig an problemen. Hur kan jag hjälpa henne på bästa sätt?

SVAR: Jag förstår på dina ord att du är orolig för hennes självförtroende. Vad bra att du tar det på allvar!

Jag tycker att det vore bra att göra en utredning av hennes läs- och skrivförmåga. Det kan man göra hos en logoped. Då utreder man hennes läsning, skrivning och språkliga förmågor för att se om det kan vara till exempel dyslexi som hon har.

Oavsett om det är dyslexi eller inte så har hon rätt att få stöd och anpassningar för sina svårigheter. Logopeden och lärarna kan samarbeta kring hur detta stöd läggs upp på bästa sätt.

En vanlig åtgärd är att man kan lyssna på texter för att lära sig nya områden i skolan, och sedan lästräna på annat, så jag tycker att du har tänkt rätt när du läser upp läxor för henne. Hitta istället någonting annat som hon är intresserad av som ni kan läsa tillsammans.

Hoppas detta är en hjälp på vägen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *