Framgångar för synskadade – men ny lag för ledsagning krävs
Synskadades riksförbund gläds åt framgång i kampen för ledsagning för synskadade.
Nyligen har Mathias i Varberg beviljats ledsagning av sin kommun, och dövblinda Evelina i Piteå har vunnit hos förvaltningsrätten.
Kommunen överklagar inte
Piteå kommun väljer att inte överklaga domen utan accepterar förvaltningsrättens dom som ger Evelina rätt, enligt ett pressmeddelande.
– Förvaltningsrätten hänvisar till ny praxis från kammarrätten i juli 2024 och vi ser ingen anledning att ifrågasätta domen. Det känns bra att vi nu kan fokusera på att komma i gång med insatser för den sökande, säger Lena Enqvist, omsorgschef Piteå kommun.
– Vår ambition har hela tiden varit att säkerställa att vi kommer i gång med en fungerande verkställighet. Att personen nu bedöms tillhöra personkretsen för LSS gör att den berörda personens behov kan tillgodoses via insatser som inte bara ska uppfylla skäliga utan goda levnadsvillkor, säger Lena Enqvist.
Se videointervju med Anna Quarnström och Lennart Karlsson, SRF
Intervjun gjordes av HejaOlika den 6 november 2024.
”Kommuner måste inte ligga på miniminivå”
– Även om insatserna inte räcker visar fallen att juridisk hjälp och uppslutning kring synskadade gör skillnad, och att kommunerna inte måste lägga sig på lagens absoluta miniminivå, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.
Evelina Lindberg i Piteå fick sitt personliga stöd, som kan taktilt teckenspråk, indraget för ett år sedan. I stället hänvisades hon till vanlig hemtjänst som hon inte kan kommunicera med. Efter ett år vände kommunen och gav henne rätt till fyra timmars kommunikationsstöd i veckan.
Nyligen slog dessutom förvaltningsrätten i Luleå fast att Evelina har rätt till insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, och återförvisade ärendet till kommunen.
Kammarrätten i Göteborg avgjorde nyligen ett fall där en blind, rullstolsburen man i Skåne får rätt till ledsagning för promenader och annan utomhusvistelse, i strid med hans hemkommuns beslut. Även detta ärende har skickats tillbaka till kommunen.
– Besluten är naturligtvis positiva för de enskilda individerna och visar att det kan löna sig att kämpa och hävda sin rätt. Samtidigt måste vi komma ihåg att inte alla har resurser och förmåga att driva sina avslag i domstol och media, säger Anna Quarnström, förbundsjurist på Synskadades Riksförbund.
Ny lag om ledsagning har föreslagits av Socialstyrelsen
Framgångarna är små i förhållande till de försämringar som kommunerna genomfört de senaste åren.
Synskadades Riksförbund arbetar för en ny lag som ska reglera synskadades rätt till ledsagning, då förändrad rättspraxis gör att många faller ur LSS. En riksdagsmajoritet står bakom det beslutet, visade en omröstning tidigare i år.
Socialstyrelsen la fram förslaget om en ny lag i juni 2023, men hittills har regeringen inte agerat utan uppger att ärendet ”bereds”.
– När vi har lagstiftning som i praktiken gör det möjligt för kommuner att tolka synskadades rätt till hjälp lite hur som helst, då behöver vi ändra lagen. Det kan inte vara ett lotteri vilken hjälp du får beroende på var du bor, säger Niklas Mattsson.
LÄS ÄVEN:
Haveri för ledsagning – nu ökar isolering och depression