Funkismamma får behålla bostad trots försenade hyror

Trots upprepade fall av försenad hyresbetalning får en ensamstående mamma med utmattningssjukdom behålla sin lägenhet. Det har Svea Hovrätt beslutat 15 februari 2024.

Två barn med funktionsnedsättning

Kvinnan har tre barn, varav två som har diagnoser och går på specialskolor. I hovrätten framförde kvinnan att hon var mycket orolig för det skulle innebära för hennes barn om de tvingas bort från hemmet. En av sönerna har autism och oerhört svårt för förändringar.

Den främsta anledningen till sena hyresinbetalningar har varit att pengar från A-kassan och Försäkringskassan inte har kommit i tid, uppgav mamman. Hon har dock betalat hyran så fort hon haft möjlighet. Hennes mål är att ha en trygg ekonomi. Hon har beviljats boendestöd och får hjälp i vardagen för att göra familjens liv bättre. Hon överväger att ansöka om en god man som stöd för att sköta ekonomin.

Försenad hyra sex gånger på ett år

Hyresvärden, MKB Fastighets AB, hävdade i hovrätten att hyran betalats för sent vid sex tillfällen det senaste året, och därför sa man upp hyresavtalet i höstas. Bolaget menade att hyresgästen åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresavtalet inte skulle förlängs, trots beaktande av FN:s barnkonvention.

Svea Hovrätt konstaterade att omständigheterna i målet är besvärande för hyresgästen, men kommer ändå fram till att kvinnan får behålla hyresavtalet. Rätten noterar bland annat att kvinnan beviljats boendestöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *