Funktionsrätt Sverige hoppas på Ulf Kristerssons ”TV-löfte”

– Det vi önskar är ett löfte om att minst upprätthålla den nuvarande nivån inom vård, LSS, omsorg och skola.
Det säger Nicklas Mårtensson i en kommentar till den plötsligt uppseglade debatten om statsbidrag till vården.
Sparbeting drabbar även LSS och skola
Funktionsrätt Sverige får just nu många rapporter om sparbeting i både regioner och kommuner. Det drabbar inte bara sjukvården, utan även skola och omsorg inom kommunerna.
– Om vi får ta statsministerns uttalande som ett löfte om ökade resurser så är det verkligen bra, säger Nicklas Mårtensson.
– I höstbudgeten fick man helt enkelt inte tillräckligt med statsbidrag för att ha kvar den servicenivå som man haft.
Oppositionen kräver svar
Under tisdagen anordnade Vänsterpartiet och Socialdemokraterna var sin presskonferens där man krävde att regeringen snabbt ger besked om vad Ulf Kristerssons ”TV-löfte” innebär i pengar och tid.
Vad tycker då Funktionsrätt Sverige att regeringen bör göra?
– Det bäste vore om regeringen agerar nu, kanske inte denna vecka, men till vårändringsbudgeten i april, så att regioner och kommuner vet att de har en större budget framöver. Just nu är man tvungna att varsla personal om uppsägning, eller avstå från att ersätta personer som slutar.
När statsbudgeten debatterades i höstas var ett önskemål att statsbidragen skulle höjas med 15 miljarder kronor mer än vad som regeringen föreslog.
”Bibehållen service är inte inflationsdrivande”
– Regeringen har varit alltför defensiv, menar Nicklas Mårtensson. Regeringen har använt inflationsbekämpning som argument mot höjda statsbidrag, men nu har inflationen minskat markant. Att behålla samma servicenivå som tidigare är inte inflationshöjande som andra typer av satsningar.
– Det handlar också om människor måste ha en dräglig vardag och få den service man har rätt till, säger Nicklas Mårtensson.

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.