Håll kollen! 10 appar som vi rekommenderar för privatekonomin

Hejdå, långa OCR-nummer och krångliga budgetprogram. Välkommen visuell budget, digitala kvitton och inköpslistan som skannar varorna. Den nya tekniken gör det både enklare och roligare att hålla koll på ekonomin.

Gör livet enklare och billigare

Mobiler är datorer, och datorer är bra på att räkna. Därför är det tacksamt att använda dem till att räkna på din ekonomi.

Men ekonomiapparna idag kan så mycket mer än att göra en rad uppställningar. Faktiskt kan de göra ditt liv både enklare och billigare.

Hur då? undrar du nu.

Ta det här med OCR-nummer på räkningar till exempel. Jag brukade sucka och stöna över dem i slutet av varje månad innan jag upptäckte appen iGiro.

Appen skannar både summor, OCR och bankgiro/plusgironummer direkt från en faktura.

Med iGiro får du inte bara siffrorna rätt på första försöket, mobilen vet dessutom automatiskt vilket nummer som är OCR-numret och för in det direkt i rätt ruta på internetbanken. Att lägga in en räkning är lika enkelt som tryck, pip, klart. Snacka om vardagsnytta!

Var det fel på nya pjäxorna eller gick jackan sönder i första tvätten? Om du är en av de lyckligt ordningsamma som har alla viktiga kvitton i en pärm är det enkelt att lämna tillbaka eller byta varor med garanti.

Om inte, har du god hjälp av appen Spara kvittot, som dessutom kan påminna om när garantitiden håller på att gå ut och spara garantibevis och manualer.

Maten är en av de största utgifterna i en familj. Den nya tekniken gör det möjligt att planera matsedeln för flera månader i taget och få ut inköpslistor. För oss som inte är fullt så ambitiösa finns tjänster som håller koll på butikernas extrapriser, till exempel Matpriskollen.se.

Strunta i högarna med reklamblad och titta i mobilen innan du åker och handlar. Eller ännu bättre, låt appen skicka ett meddelande till dig när just din kvartersbutik har rea på fläskfilé.

Många butikskedjor har också egna appar för att skapa inköpslistor, där du kan se var i butiken en vara finns. Det sparar du både tid och pengar på, tid för att handlandet går fortare, och pengar på att du går direkt till de hyllor där du ska handla, och på det sättet undviker en del impulsköp på vägen.

För den som har svårt att skriva en inköpslista själv kan appar som Handla! eller Out of Milk vara till hjälp. Båda har möjlighet att läsa av streckkoder. När något tar slut hemma skannar du bara streckkoden, och så hamnar varan på din inköpslista.

I Handla! är gränssnittet extra enkelt och tydligt, med diagram som visar hur mycket pengar du har kvar.

Kanske kan det vara något för barnets eller tonåringens egna utgifter? Att lära sig att hålla en budget är betydligt roligare i mobilen än på andra sätt.

På tal om budget måste jag berätta om min nya favorit. Tink heter en ny webbtjänst som är utvecklad i samarbete med bankerna. Du skapar ett konto, ger Tink tillåtelse att läsa av dina konton och så skapar appen en sammanställning av hela din ekonomi.

Tink håller koll på alla inkomster och utgifter. Poster som lön, barnbidrag, vårdbidrag och inköp på vanliga butiker hamnar automatiskt i olika kategorier.

Vill du ha ännu mer koll kan du själv kategorisera de utgifter som Tink inte kunnat hitta en kategori för. Sedan visar appen upp hela din ekonomi i enkla och snygga cirkeldiagram och staplar.

Vart går pengarna? Hur mycket har du kvar den här månaden? Vad lägger du egentligen på kläder eller mat? Alla såna trista frågor får du snabbt svaret på, på ett säkert sätt.

Tink loggar nämligen in i din bank med en pinkod, och kan bara läsa din kontoinformation, aldrig användas för att göra några transaktioner.

För att ändå säkra att dina uppgifter inte kan hamna i fel händer har Tink valt samma säkerhetslösningar som världens största banker och jobbar kontinuerligt på säkerheten. I dagsläget är det nog säkrare att ha Tink i mobilen än att ha en bankapp där.

Ekonomiapparna blir bara bättre och bättre. Jag har valt ut några av mina favoriter och hoppas att du ska hitta någon du gillar. Lycka till med att hålla koll på ekonomin!

 

10 appar som vi rekommenderar

Här är apparna som Tina Wiman har valt ut, kvalitetsgranskat och nu kan rekommendera till Föräldrakrafts läsare.


TINK

Överskådligt och enkelt

För: iOS, webversion, Androidapp på väg

Pris: Gratis

Länk: www.tink.se

Tink är utvecklad i samarbete med bankerna. Logga in och ge appen tillstånd att hämta din kontoinformation. Dina insättningar och uttag kategoriseras automatiskt och resultatet visas som enkla diagram. Har du större utgifter än vanligt i någon kategori? Då talar Tink om det. Vill du veta exakt vad varje del av diagrammet står för? Tryck lätt på delen så visas mer information.

MINA UPPGIFTER (MYWALLET+)

Följ utgifterna månad för månad

För: iOS, Android

Pris: ca 20 kr

Länk: www.block21.com

Mina Utgifter, på engelska MyWallet+, är enkel kassabok för mobilen. Följ dina inkomster och utgifter genom att lägga in dem och se summorna. Appen är på svenska och har stöd för återkommande inkomster och utgifter.

Du kan se hur stor del av pengarna som använts till hushållet, nöjen, transporter osv i stapeldiagram, men det finns inget visuellt stöd för hur mycket pengar man har kvar.

EASY ENVELOPE BUDGET AID

Lär dig budgetera på ett enkelt sätt

För: iOS, Android, webversion

Pris: Gratis

Länk: www.eebacanhelp.com

En budgetapp som bygger på att man lägger in summor i olika kategorier, ”kuvert”. Sedan för man in utgifterna och talar om vilken kategori de hör till. Varje kategori visar i en stapel hur mycket pengar som finns kvar.

Man kan koppla appen till en webtjänst för att kunna få bättre överblick. Det man själv skriver in är på svenska, men appen är på engelska.

SPARLABBET

Räkna ut spar­ande, ränta och avgifter

För: iOS

Pris: 7 kr

Länk: www.tinybird.com

Att spara kan vara svårt. Men även en liten summa i månaden ger resultat på sikt. Sparlabbet hjälper dig att räkna på olika sparalternativ. Hur mycket pengar har du sparat om tio, femton eller trettio år? Hur mycket ränta har du tjänat? Vad har avgifterna kostat? Planera ditt sparande med enkla stapeldiagram.

IGIRO

Skann in OCR-numret

För: iOS

Pris: 22 kr

Länk: www.igiroapp.se

Tappar du också bort dig mitt i OCR-numret? Då är iGiro appen för dig. iGiro förvandlar din mobil till en sifferskanner, som fungerar ihop med din webbläsare.

Markera OCR-fältet i banken på webbläsaren, läs av OCR-numret med mobilen och se det magiskt klistras in. iGiro kan känna igen bankgiro-/postgironummer, betalningssumma och OCR-nummer.

MATPRISKOLLEN

Spara pengar på maten

För: iOS, Android, webläsare

Pris: Gratis

Länk: www.matpriskollen.se

Maten är en stor utgiftspost. Matpriskollen lägger in de flesta av de stora matkedjornas reklamblad och låter dig söka på olika kategorier mat och olika butiker i din närhet. Spara pengar genom att få veta när varan du söker är billigare, och genom att jämföra matpriserna innan du handlar. Skriv inköpslistor och skapa bevakningar av varor du är intresserad av.

HANDLA!

Genomtänkt hjälp med att handla och betala

För: iOS

Pris: 7 kr

Länk: www.mini.nu/handla

Hjälpmedel för budget och inköpslistor. Scanna in varan som är slut för att lägga till den i inköpslistan. I affären scannar du varan eller trycker på den för att markera att du hämtat den. I kassan får du hjälp av appen att välja kontanter att betala med, och färdiga köp läggs till sin utgifter i budgetdelen.

En genomtänkt och tydlig app.

LEMON WALLET

Alla dina kort på ett ställe

För: iOS, Android, Windows Phone

Pris: Gratis

Länk: www.lemon.com

Lägg in bilder på dina körkort, bankkort och kundkort i denna lösenordsskyddade app, så kan du alltid visa upp dem. Appen är enkel och funkar bra. Alla kort som inte behöver dras utan bara ska visas, direkt i din mobil.

Det finns möjlighet att lägga in telefonnummer för att spärra varje kort och annan info om kortet. Appen har en del betaltjänster, men grundfunktionen är gratis.

SWISH

Skicka och ta emot pengar

För: iOS, Android, Windows phone

Pris: Gratis

Länk: www.getswish.se

Bankerna har gått samman för att skapa tjänsten Swish, som passar dig som köper och säljer begagnat extra bra. Via din bank kopplar du ditt mobilnummer till ett konto.

Sedan kan du snabbt och säkert föra över pengar mellan olika konton och banker via mobilen, utan att behöva vänta på att pengarna ska komma fram.

SPARA KVITTOT

Spara kvittot, slipp pappershögen

För: iOS, Android, Windows Phone

Pris: Gratis

Länk: www.sparakvittot.se

Spara kvittot är en app för att spara kvitton, garantibevis och liknande köpdokument. Du kan lägga in kvitton genom kameran eller som elektronisk fil. Appen kan påminna dig om när garantitider håller på att ta slut, och hjälper dig att på ett enkelt sätt redovisa kostnader. Du kan också spara skötselråd och produktinstruktioner.