Här blir krisen allt större – dubbelt så många LSS-bostäder behövs

Stockholm är en av de kommuner där bostadskrisen kan bli allt svårare för personer med funktionsnedsättning.

500 bostäder saknas i Stockholm

Om tio år kommer det att saknas över 500 bostäder för personer med funktionsnedsättning som behöver extra stöd för att klara av vardagen, varnar Torun Boucher, gruppledare för vänsterpartiet i Stockholms stad.

Bristen motsvarar ungefär hälften av behovet av bostäder med särskild service enligt LSS och socialtjänstlagen, enligt hennes bedömning.

LÄS MER: Vad är LSS-boende?

”Måste agera nu”

– Det byggs för få anpassade bostäder i Stockholm idag, och fortsätter det så kan hundratals personer stå utan möjligheten att flytta till en egen bostad i framtiden. Så kan vi inte ha det, det är dags att agera nu, säger Torun Boucher.

En boendeplan som Stockholms socialnämnd i veckan godkände slår fast att de planerade bostäderna inte kommer att räcka till för att täcka framtidens behov.

En fråga som länge prioriterats bort

Vänsterpartiet anser att bostäder för personer med funktionsnedsättning länge varit underprioriterad.

– Nu måste vi politiker, från höger till vänster, gemensamt se till att bryta den negativa utvecklingen. Vi måste se till att bygga fler bostäder med rimliga hyror för personer som behöver extra stöd, så att alla som vill får möjlighet att leva ett självständigt liv i en egen bostad, säger Torun Boucher.

LSS-boende är en rättighet

Kommuner som inte har tillräckligt många bostäder för personer med funktionsnedsättningar kan bryta mot rättighetslagen LSS. Personer med funktionsnedsättning kan ha rätt till insatsen bostad för vuxna enligt LSS, lagen om  stöd och service till vissa funktionshindrade.

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *