Här får man koll på läkemedelstillgången under coronakrisen

Redan före coronakrisen upplevde många att läkemedel kunde vara restnoterade på apoteken. Hur ser det ut nu, mitt under krisen, med tillgången på läkemedel?

Funktionsrätt Sverige har frågat ut chefsfarmaceut Fredrik Boström, Sveriges Apoteksförening, om detta.

– Vi har idag inget som tyder på fler restnoteringar på grund av coronakrisen, förutom läkemedel som används inom intensivvården, säger Fredrik Boström till Funktionsrätt Sverige.

– När kapaciteten inom IVA utökades så beställde sjukhusen stora mängder läkemedel. Dessa läkemedel används inte utanför sjukvården och skrivs inte ut på recept, så de vanliga apoteken är inte drabbade av detta

Begränsade uttag

Han svarar också på frågan om vad regeringens beslut om begränsning av uttag av läkemedel betyder.

– Begränsningen av uttag införde apoteken redan en dryg vecka innan regeringen beslutade om det. Anledningen var att vi såg att många hämtade ut stora mängder utanför förmånen. Detta ledde främst till problem i distributionen, de lyckades inte alltid leverera läkemedel inom 24 timmar vilket drabbade patienter. På sikt var vi också oroliga för att det skulle kunna uppstå problem med restnoteringar men det gjorde det inte, säger Fredrik Boström till Funktionsrätt Sverige.

Kolla lagerstatus

Artikeln hos Funktionsrätt Sverige tipsar också om hur man själv undersöker tillgången på ett visst läkemedel hos de olika apoteken. Det görs via hemsidan för FASS, där man kan skriva in läkemedlets namn och få uppgift om lagerstatus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *