Hjultorget slår rekord – många utställare satsar på barn

Redan innan Hjul­torget har slagit upp portarna kan arrangörerna glädjas åt att årets upplaga slår nytt rekord. Med 82 utställare är det ”smockfullt”, som mässansvarige Anders Lissegårdh uttrycker saken.

www.sportrulle.se kan ses på Hjultorget. Hjultorget har i många år varit en populär mässa när det gäller rullstolar och andra hjälpmedel för rörelsehindrade, men nytt för i år är att man lägger större vikt vid att locka till sig familjer som barn med rörelsehinder.

Hjultorget lockar bland annat med elhockey, som barn och unga kan prova på själva eller se kändisar som TV-sportens Niklas Wikegård och Peter Jidhe spela uppvisningsmatcher i. Hockeyrullstolarna visas av Hjälpmedelsteknik Syd .

På utställningsgolvet finns förstås massor av rullstolar (exempelvis en helt ny typ av rullstolar som går under namnet ”Sportrulle goes real”), cyklar och liknande hjälpmedel på plats, men även mer spektakulära produkter som små tuffa motorfordon från bland annat Woodstar.

En publikdragare kan också CM Fordonstekniks ombyggda Volvo Amazon bli – med dubbelkommando och möjlighet att strypa hastigheten till låg nivå ska den även kunna köras av ungdomar. Har man inga armar kan man styra med fötterna.
Bland utställare som fokuserar särskilt mycket på barn och ungdomar finns även företag som Mini­crosser, Mayday Aid, EO-Funktion, Panthera och Otto Bock.

Intressanta utställare för familjer är förstås alla de företag som visar upp bilanpassningar av olika slag. Till och med ett tyskt företag, Paravan, har upptäckt Hjultorget och premiärvisar för svenskarna ombyggda Chrysler Voyager, som också kan provköras på plats.

Även när det gäller kläder för rörelsehindrade har Hjultorget växt till sig och den här gången finns bland annat Klädvalet och Sitting Feather representerade.

När antalet utställare nu är uppe i rekordhöga siffror tror mässchefen Anders Lissegårdh att även besökssiffrorna kommer att slå nytt rekord. Tidigare har det varit som mest 3900 besökare, men i år hoppas man på fler än 5000.

Hjultorget arrangeras av RTP-S (Stockholms läns distrikt av Riksförbundet för trafik-, olycksfall- och polioskadade) och Rekryteringsgruppen Aktiv Rehabilitering. Mässan äger rum på Stockholmsmässan i Älvsjö 6–8 september och har sin hemsida på www.hjultorget.nu