Jag förstår att många blir upprörda

Inslaget om personer med Aspergers syndrom som farliga brottslingar var inte osakligt. Det menar Hasse Aro, programledaren för programmet ”Ondska” i tv3.
   
– Det är ett känsligt ämne och jag tror inte att det går att ta upp ämnet utan att någon skulle reagera negativt på det, säger han.

Förra veckan anmälde bland annat Riksförbundet Attention och Riksföreningen Autism programmet till Granskningsnämnden för osaklighet. Inslaget spädde på folks fördomar och framställde alla personer med Aspergers syndrom som potentiella kriminella, menade man.

Hasse Aro menar att han kan förstå att vissa personer blev upprörda, men att inslaget var sakligt.

– Enligt ny forskning ser man att människor med olika personlighetsstörningar finns överrepresenterade på svenska fängelser. Det är därför vi valt att göra en programserie där vi undersöker olika personlighetsstörningar och varför de bidrar till att människor gör våldsbrott. Hos personer med Aspergers syndrom kan man se att en framtida kriminell bana ofta kan förebyggas genom att man får tidigt extra stöd, säger Hasse Aro som menar att den analysen gick fram bra i programmet.

– Vi nämnde även fyra eller fem gånger att inte alla med Aspergers syndrom är kriminella.

Hasse Aro gjorde själv inte researchen för programmet, men menar att man använt sig av bra litteratur och forskare för faktaunderlaget. Han är ”ganska säker” på att all fakta stämmer helt och hållet.

– Kan du vara säker på att den här artikeln som du skriver kommer stämma helt faktamässigt? säger han.

Han förstår att organisationerna är upprörda och respekterar deras anmälan. Men någon fällning kommer det inte bli. Tv3 sänder från England och då kan programmet inte dömas av Granskningsnämnden, som bara kan fälla program sända från Sverige.

– Men det är nog snarare en symbolhandling från deras sida som jag respekterar, säger Hasse Aro.

Läs om Riksföreningen Autisms kritik på Föräldrakrafts hemsida.
Tv3:s hemsida: www.tv3.se