”Jag har ett skrynkligt ess i rockärmen, min cp-skada”

För snart sex år sedan kallade vi Håkan Svensson för ”världens första sjukgymnast med cp-skada” i ett stort reportage i Föräldrakraft. Sedan dess har Håkan etablerat sig som efterfrågad föreläsare.

Under våren medverkar han bland annat på Hjultorget.

På Hjultorget ska du tala om ”Ett skrynkligt ess i rockärmen”, kan du avslöja vad det handlar om?
– Det skrynkliga esset i rockärmen är det som du blivit lärd att vara din stora svaghet men i själva verket kan vara det som gör all skillnad, men du måste själv ta den ståndpunkten.

– Esset må ha skrynklats av mossiga tankesätt och ogrundade normer men oavsett hur det ser ut kommer det alltid triumfera. I mitt fall så handlar detta om min CP-skada men budskapet gäller alla oavsett vilka vi är.

– Sedan dagen jag började se min situation i ett fördelaktigt sken har det gått spikrakt uppför och jag mår bättre än någonsin förr. Att dra på sig offerkoftan kanske värmer tillfälligt, men den kommer aldrig värma hjärtat och själen.

Vad är det bästa med att vara föreläsare?
– Det enkla svaret är att jag älskar det! Och ju fler i publiken, desto bättre! Jag älskar att få åhörarna att skratta, inspireras och ibland till och med gråta. Att få dem att tänka till, en gång till, om sina medmänniskor och egna styrkor och förmågor.

– Det bästa jag vet är att slå hål på vedertagna sanningar och föreställningar om vilka förutsättningar och egenskaper du måste ha för att kunna bli lyckosam i livet och på arbetet.

Omslaget till Föräldrakraft nr 5, 2010.
”När folk kommer till mig för att de har ont i ryggen, vem är det då som är handikappad?” sa Håkan Svensson när Föräldrakraft år 2010 träffade honom för en stor intervju.

Berätta om din bakgrund som föreläsare!
– I början av 90-talet gick jag en folkhögskoleutbildning och som examensarbete satt jag ihop en föreläsning som jag framförde för blivande gympalärare, omvårdnadselever och några assistentföretag.

– När jag många år senare startade mitt företag Hkan! var jag utbildad sjukgymnast, men kände att jag ville ha ett till ekonomiskt ben att stå på och även kunna bidra i en positiv utveckling både på individ- och samhällsnivå genom mina erfarenheter. Mina första kunder var nästan uteslutande assistansfirmor och organisationer som var kopplade till funktionsnedsättning.

– Det är en tuff bransch med många kända ansikten men jag fick många bra referenser som har gett mig möjlighet att tala för en allt bredare publik, jag tror att det är mitt sätt att blanda viktiga ämnen med humor och underfundigheter, utan att skriva människor på näsan, som uppskattas. Idag jag finns med hos flera talarförmedlingar. Allt fler företag och organisationer, både nationella och internationella, i många olika branscher, vill att jag ska komma till dem med mina tankar och erfarenheter.

Kan du avslöja någon intressant episod från ditt liv som föreläsare?
– Det jag kommer på just nu är en av våra nya grannar frågade vad jag arbetade med och jag svarade att jag föreläste:
– Jaha så du informerar lite på skolor då? frågade mannen.
– Nja, härom veckan talade jag för IKEA:s personal, svarade jag.
Jag måste ju erkänna att jag mår rätt gott när sådana här situationer uppstår☺

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag har fått en förfrågan av SVT komma med en programidé som bidrar till normalisering av människor med funktionsvariationer i olika delar av samhället – en ”liten och nätt” uppgift som jag tagit mig an…

– Annars jobbar jag vidare med föreläsningarna och ser till att förfrågningarna fortsätter komma in.

– Och så gör jag som Ida i visan och längtar efter sommaren så jag kan lägga i båten och fånga storabborren, säger Håkan Svensson.

Håkan Svensson.
Foto: Martin Lundström.

Håkan Svensson
Ålder: 40
Utbildad: Sjukgymnast
Arbete: Föreläsare och sjukgymnast. Driver företaget Hkan! med webbplats på www.hkan.nu
Bor: Lägenhet i Gävle
Familj: Sambo Isabelle och hunden Wilmer
Fritid: Golf, fiske och träning

LÄS ÄVEN:
Föräldrakrafts intervju med Håkan 2010:
Jag utgår från mitt liv och visar att vi klarar mer än vi tror