Jan Jönsson (L): Stockholm kan inte fortsätta urholka LSS

– Så här kan det inte fortsätta, då urholkas snart hela LSS-verksamheten.
Det säger oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) om Stockholms stads planer på 1 procent uppräkning av ersättningen till LSS-verksamheter 2025.

LÄS ÄVEN:
Besparingschock för LSS i Stockholm 2025

”Rörelsen måste höja rösten”

– Funktionsrättsrörelsen måste tuffa till sig, höja rösten och verkligen säga ifrån. Det är nog enda sättet att få fler politiker i Stockholm att vakna.

[Artikeln fortsätter efter rosa rutan med länkar.]

Liberalerna i Stockholms stadshus vill, till skillnad från den politiska majoriteten i Stockholm, att ersättningen följer OPI, Omsorgsprisindex, som för äldreomsorgen. Detta innebär en uppräkning med 5 procent 2025, istället för 1 procent.

– Tyvärr har det i princip alltid sett ut så här, under rödgröna styren, att LSS får stryka på foten. Socialborgarrådet har alltid beklagat att det blir så, ”men det ska bli bättre till nästa år”.

Jan Jönsson varnar för att privata utförare inte kommer att vilja delta i stadens LSS-verksamheter. För kommunens egna verksamheter spelar uppräkningen inte lika stor roll, eftersom kommunens verksamheter gynnas av sänkta pensionskostnader 2025.

Så har LSS-ersättningen halkat efter i Stockholm

Stockholms stads budget – uppräkningar av ersättningar till LSS, hemtjänst jämfört med omsorgsprisindex och PKV, Prisindex för kommunal verksamhet
BudgetårLSS-uppräkningHemtjänst-uppräkningPKV-indexOPI, Omsorgsprisindex
20251,00%1,00%0,00%
20243,70%3,70%4,60%5,00%
20231,10%1,10%5,90%4,60%
20221,90%

Ingen större debatt att vänta

Blir det en tuff debatt om detta i kommunfullmäktige, eller klubbas det bara igenom?
– Vi kommer att ta diskussionen, men sanningen är det bara är Liberalerna som driver LSS- och funktionshinderfrågor i Stockholms stad den här mandatperioden. Inget annat parti intresserar sig. Det är tyvärr en följd av att det är en röstsvag grupp. Men vi kämpar på.

Flera föreningar har skrivit protestbrev till kommunstyrelsen, kommer det att ignoreras?
– Det tror jag inte får någon påverkan överhuvudtaget. Om man ska påverka budgeten så bör man göra det före sommaren, för sedan vidtar politiska förhandlingar, och det är saker som låses redan i september. Under pågående år finns alltid möjlighet för en majoritet att göra budgetjusteringar i samband med rapporter i april och oktober, men det handlar mer om felprognosticeringar.

Men funktionsrättföreningarna har väl protesterat mot detta även tidigare?
– Ja, det har alltid varit sådan kritik, men tyvärr är det inte särskilt starkt politiskt tryck i funktionshinderfrågorna.

Hur ska föreningarna agera för att det ska bli mer tryck?
– De behöver bli mer högljudda, och man behöver uppvakta socialborgarrådet, finansborgarrådet och politiken oftare och i god tid.

Strategi för att undkomma ansvar

Finansborgarrådet har ju sagt nej till att träffa branschorganisationerna Fremia och Famna, och vill inte heller svara på HejaOlikas frågor.
– Så är det i många frågor, det hänvisas till socialborgarrådet, men när det gäller finansieringen är det dock finansborgarrådet som är ansvarig. I fullmäktige svarar hon att budgeten ska hållas, och där stannar det hela tiden. Det är strategi för att undkomma ansvar, men inte särskilt snyggt mot allmänheten, och i synnerhet inte mot personer som har funktionsnedsättning och är beroende av servicen.

Orimligt att finansborgarrådet inte ställer upp och träffar de som protesterar?
– Det skulle jag verkligen säga, att inte träffa vare sig funktionsrättsrörelsen eller fristående aktörer är jättekonstigt. Oavsett om man vill ha valfrihet eller inte borde man lyssna på de aktörer som finns här, och som kan tillhandahålla servicen.

Jan Jönsson menar att funktionsrättsrörelsen har en alltför välvillig inställning till politikerna när man möts i olika funktionshinderråd.

– Det är ju medborgarna som ska ställa krav, men det blir ofta väldigt snällt och vänligt. Många kan tuffa till sig utan att leder till något negativt.

Skattepengarna kan omfördelas

Socialborgarrådet har motiverat den låga uppräkningen med bristande statsbidrag, det har han väl rätt i?
– Det är sant. Hela kommunsverige har sagt att detta är ett problem. Just för Stockholms del är det inte det stora problemet. Vi går med stort överskott även i år, och landar ett överskott på 1,3–1,5 miljarder i år. Nu höjs skatten, och skattepengarna har fördelats på en massa olika saker. Mycket går till trafiknämnden. Så det är klart att det finns utrymme att göra omfördelningar, och det är kommunen som är ansvarig för sina prioriteringar, och majoriteten kan prioritera annorlunda om de vill göra det. Det är mycket annat de tycker ska gå före.

Kravet på att följa omsorgsprisindex, är det en fråga som Liberalerna driver i Stockholm?
– Vi försökte göra de i förra mandatperioden men fick inte gehör. Det har vi inte heller med i vårt eget budgetförslag nu inför 2025. Men jag tror det vore det bästa, då skulle vi ha en automatisk uppräkning som vi idag har på äldreomsorgssidan, och då får man stabila förutsättningar och behöver inte förhandla varje gång.

Politiker vill inte ”låsa upp” utrymme

Hindret för att införa omsorgsprisindex för LSS är att många politiker inte vill ”låsa upp” ekonomiskt utrymme.

– Vi liberaler står ganska ensamma, eller helt ensamma, både på kommunal och nationell nivå i den frågan.

Var det bättre i Stockholm förra mandatperioden, när Liberalerna ingick i majoriteten?
– Vi lyckades i alla fall ligga i nivå med omsorgsprisindex då, men vi lyckades inte koppla uppräkningen till indexet.

Videointervjuer om ersättningen till utförare inom LSS

Bengt Lyngbäck, FUB Stockholm:

Kenneth Helén, Inuti daglig verksamhet:

Karin Liljeblad, branschexpert Fremia: