Nyheter | LSS-krisen

Nu ändrar både kommuner och SVT uppgifterna om nya barnboenden

Under tiden som FUB gjorde en egen kommunenkät om barnboenden backade flera kommuner

I denna artikel

Debatten om barnboende tog nya vändningar under torsdagen. På morgonen gick FUB ut med mycket hård kritik mot SVT för ”felaktig” nyhetsrapportering. Senare ändrade FUB kritiken till att man ”ville nyansera den bild som gavs av förekomsten av barnboenden, eftersom den inte stämmer överens med den bild FUB fått”.

Samtidigt dementerade flera av de utpekade kommunerna att man skulle bygga boenden för barn med funktionsnedsättningar. SVT rapporterade att flera av de utpekade kommunerna ville ta tillbaka sina svar i SVT:s enkät.

FUB:s ordförande Harald Strand var tidigt ute med att kritisera SVT:s rapportering. I ett blogginlägg på hejaolika.se skrev han att nyhetsrapporteringen var slarvig.

Under tiden som FUB gjorde en egen kommunenkät om barnboenden backade flera kommuner från de enkätsvar de tidigare gett SVT.

SVT Nyheters ansvarige utgivare Judit Ek förnekar att redaktionen har gjort fel i sin rapportering.

– Det är tydligt att frågan om LSS blivit het i valrörelsen efter SVT:s granskning och de politiska utspelen duggar tätt. Vi har gjort ett gediget grundjobb och är transparenta med hur det har gått till. Nu säger några av kommunerna att de har läst fel, säger Judit Ek.

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content