Vill du ha Permobils nya premiumrullstol? Då får du vackert vänta

Den italienska tillverkaren av premiumrullstolar Progeo har köpts av Permobil. En mängd snygga och avancerade manuella rullstolar för alla åldrar hamnar därmed i svensk ägo. Men det dröjer innan Permobil kommer att marknadsföra dem i Sverige.

– Vi kommer att öppna våra marknader stegvis för Progeos rullstolar, och vi börjar i södra Europa, säger Bengt Thorsson, vd för Permobil.

Varför köper Permobil Progeo?

För Permobil, som ägs av Investor, innebär köpet främst två fördelar. Dels får Permobil nu en egen verksamhet i Italien, där man tidigare bara verkat genom lokala distributörer.

Dels får man tekniskt avancerade manuella rullstolar i det egna sortimentet, i premiumklassen dessutom, och kan börja sälja dessa i hela Europa och på en lång rad marknader dit Progeo inte marknadsfört sig tidigare.

Det handlar om rullstolar som sticker ut ifråga om kvalitet, design och helhetstänk, med bland annat manuella aktivrullstolar som klarar upp till 160 kilo.

Permobil äger sedan 2014 även en amerikansk tillverkare av manuella rullstolar, TiLite, men dessa har man inte aktivt marknadsfört i Sverige.

En tredje fördel med köpet är att Permobil och Progeo matchar varandra väl när det gäller att bygga sitsar, ryggstöd och annan utrustning.

Läs även: Reportage från Permobils fabrik i Timrå.
Läs även: Permobils nya rullstol för små barn.

Vad gör lilla Progeo så värdefullt för jätten Permobil?

Bengt Thorsson beskriver Progeo som ”ett väldigt fint företag” som dessutom har samma kultur som Permobil.

– Det är väldigt viktigt att man passar ihop. De känner att det börjar och slutar med de som använder våra produkter, de har inget annat fokus.

Luciano Nosella, en av Progeos ägare som dessutom är både designchef och försäljningschef, använder deras stolar själv. Det ska vara funktionellt men också snyggt. Så har man lyckats erövra halva den italienska marknaden för manuella rullstolar.

– Progeo är känt för sina högkvalitativa produkter, noggrant urval av material och dessutom utvecklade med respekt och omtanke för de individer som använder produkterna. Detta går hand i hand med vad Permobil står för, säger Bengt Thorsson.

När kommer de italienska rullstolarna till Sverige?

Bengt Thorsson vill dämpa förväntningarna, och ger ingen prognos.

– Många kommer säkert att höra sig till oss. Jag är rädd för att Progeos rullstolar kan skapa sånt ha-begär att vi blir nedringda. Vi behöver vara lite disciplinerade, och stävja vår ambition att det ska gå fort, säger han.

Förklaringen är att Progeo trots dominansen i Italien är en ganska liten tillverkare, samtidigt som man nu får tiodubblad säljstyrka via Permobil. (Progeos omsättning ligger på drygt 100 miljoner kronor år, vilket kan jämföras med Permobils nästan 40 gånger större försäljning som under 2020 uppgick till nästan 4 miljarder kronor.)

– Om alla våra 200 säljare i Europa skulle prata om Progeo skulle det bli en alltför stor utmaning, men det är klart att Progeo ska bli väsentligt mycket större.

För vem passar Progeos manuella rullstolar?

– Många svenska användare skulle tycka att Progeos modeller är riktigt bra, säger Bengt Thorsson. Det handlar både om stabiliteten, funktionerna och designen – man har inte kompromissat på något.

– De passar för aktiva användare som vill ha en lätt och flexibel stol, som också är robust och tål hårda tag.

Progeo och Permobil
Från vänster: De italienska ägarna Leonardo Pivato och Luciano Nosella tillsammans med Permobils vd Bengt Thorsson.

Behöver svenska rullstolskonkurrenter oroa sig?

Nej, det tycker inte Bengt Thorsson, som menar att alla tjänar på konkurrens och krävande kunder. Tvärtom hoppas han på att den svenska hjälpmedelsförsörjningen ska moderniseras, och han tror att kommande satsningar från Permobil ska bidra till att kicka igång en snabbare utveckling.

– Vi behöver ha en dialog om helheten, och om hur ny teknik gör hjälpmedel mer samhällsekonomiskt lönsamma. Inom Permobil ökar vi forskning och utveckling enormt, så att alla rullstolar ska kunna vara uppkopplade och underhållas mer effektivt, säger Bengt Thorsson.

Han pekar på att Permobil och Sodexo har kommit igång med preventivt underhåll av Permobils rullstolar för att säkra tillgängligheten i norra Region Stockholm.

– Ju mer vi krokar arm med samarbetspartners desto mer ökar förutsättningarna för positiva synergier för alla i samhället.

Bengt Thorsson beskriver detta som en offentlig ”hemlighet” för Permobil:

– Det är så vi ska konkurrera i framtiden‚ med design och modern it-teknik. Vi har redan 15 000 rullstolar uppkopplade och är inne på andra generationen av mobilappen My Permobil.