Philip Jönsson kan vinna folkets pris för bästa idrottsprestation

Philip Jönsson blev en sensation i somras när han tog enda svenska guldmedaljen i Paralympics.

Nu ligger han bra till för att även vinna ”svenska folkets pris för bästa idrottsprestation”, det vill säga Radiosportens Jerringpris.

Enda svensktriumfen

Philip Jönsson är en av 13 nominerade. Och motiveringen är mycket övertygande:

”Enda svensktriumfen. I stående skytte bemästrade han pressen allra bäst och vann stegfinalen i Paralympics. Trots den utmanande och helt nödvändiga isoleringen som sjukdomen krävde före tävlingarna blev det succé.”

Röstandet är i full gång.

”Var med och sprid ordet för att rösta fram en fantastisk förebild inom parasporten”, skriver en mamma, till en pojke som har samma muskelsjukdom som Philip, i ett mejl till HejaOlika.

Svår muskelsjukdom

”Att Philip Jönsson tog guld i Paralympics är en oerhörd prestation”, skriver mamman och påminner om den daglig kamp som måste utkämpas om man har en obotlig och svår muskelsjukdom som Duchennes muskeldystrofi.

Philip Jönsson, 27 år, berättar i ett pressmeddelande från Parasportförbundet om hur det var att ta guld, trots att han fick kämpa från underläge.

En lugn person

”Jag har kört väldigt mycket mental träning det senaste året. Sedan är jag lugn som person, så om det inte är något drastiskt som händer så är det lugnt. Men att det skulle bli guld var inget jag trodde. Jag visste att om jag gör det jag ska, har jag chans på medalj”, berättade Philip.

Röstning pågår

Vinnaren kommer att presenteras på Idrottsgalan den 17 januari 2022. Om man vill rösta på Philip via en vanlig telefon ringer man 099-321 08.