Nyheter

RBU underkänner nya instruktionerna till Försäkringskassan

Denna artikel handlar om


Annons
Annons för Misa

Partnerinformation från NKA
Att vara anhörig
Nya webbinarier om anhörigfrågor NKA-podden tipsar om stöd och strategier Samtalsgrupp kostnadsfritt stöd Fler tips på NKA:s egen temasida
Partnerinformation från Humana
Humana tipsar
Logopedens bästa råd!
När Josefin fick en son med autism valde hon att bli jurist
Parapepp inspirerar till aktivitet
Fler tips på Humanas temasida

Men Maria Johansson ser assistansens nya mål som ”sensationellt”

Maria Persdotter. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Åsikterna går isär om vad regeringens nya instruktioner till Försäkringskassan innebär i praktiken för assistansen. RBU har en mycket negativ syn.

– När Försäkringskassan äntligen, kraftigt försenat, fått regleringsbrev för 2019 syns inte ett spår av att regeringen tagit till sig av kritiken kring hanteringen av personlig assistans. Det kommer att innebära att den tuffa besparingspolitiken fortsätter, säger Maria Persdotter, ordförande för RBU.

– Om regeringen verkligen vill ha en förändring av assistanskrisen måste tydliga direktiv till för att styra upp Försäkringskassan, annars fortsätter katastrofen för personer med funktionsnedsättning.

RBU menar att det är regeringens tidigare regleringsbrev till Försäkringskassan som skapat ”katastrofen” inom personlig assistans.

”Inför 2016 fick Försäkringskassan tydliga order om att bryta utvecklingen av antalet timmar i assistansen, vilket lett till att det idag är ungefär 1700 färre som har assistans och bara är 17 procent av alla nya ansökningar om assistans blir beviljade. Och prognosen är att antalet med statlig assistans kommer att fortsätta att sjunka”, skriver RBU i ett pressmeddelande.

Alla är dock inte negativa till det nya regleringsbrev till Försäkringskassan som Annika Strandhäll avslöjade på torsdagen.

Maria Johansson, L-politiker och tidigare ordförande för Lika Unika, skriver på sin blogg att det nya regleringsbrevet är ”sensationellt”.

Hon lyfter fram det nya mål som regeringen sätter upp. Försäkringskassans arbete med assistansersättningen ska bidra till att ”nå det nationella målet för funktionshinderpolitiken om jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället”.

Maria Johansson skriver:

”Har man de senaste årens utveckling klar för sig, och har man insikt i hur mycket en formulering i ett regleringsbrev betyder, och vilka konsekvenser den kan få för enskilda människor – ja, då är det tydligt att det nytillkomna målet i regleringsbrevet är en stor händelse. Nu får alla vi som står upp för frihetsreformen hjälpas åt att se till att detta beslut används, uppmärksammas och får genomslag.”

Fler artiklar om detta ämne

LSS-krisen
Socialminister Lena Hallengren. Foto: Linnea Bengtsson.
”Vi vill att LSS ska stämma med de intentioner som fanns från början”
Ett ovanligt tydligt uttalande om att regeringen vill återställa LSS, efter många år av ständiga försämringar
LSS-krisen
Pia Steensland. Foto: Linnea Bengtsson.
Den hårda kritiken stoppar LSS-ändringen i sista minuten
Men vad händer nu? ”Situationen är akut. Regeringen borde varit förberedd på att agera direkt”, säger Pia Steensland (KD)
LSS-krisen
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll presenterade på torsdagsmorgonen Försäkringskassans nye generaldirektör Nils Öberg och berättade också om ett nytt regleringsbrev. Foto: Linnea Bengtsson.
Förvirringen kring regeringens nya besked om assistans minskade något under dagen
Här får Försäkringskassan ny chef och nya instruktioner
LSS-krisen
Foto: Linnea Bengtsson.
Nytt larm om andning och sondmatning: Uppenbar risk att lagändringen inte hjälper
41 organisationer i remissvar: ”Hela insatsen måste räknas som grundläggande”
LSS-krisen
Finansminister Magdalena Andersson har ofta varnat för ökande kostnader – men samtidigt har stöden till personer med funktionsnedsättningar blivit allt billigare. Foto: Linnea Bengtsson.
Regeringens plan: Allt färre får assistans
Neddragningarna fortsätter, trots ökade anslag till andning och sondmatning

 

Annons
Annons för Humana
Annons
Annons för Mo Gård
Annons
Annons för HEA Medical
Annons
Annons för Etac