Så skapade Tommy sitt nätverk

Tommy Mäkelä framhåller flera personer som betytt mycket för honom och hjälpt honom i arbetet med att vända sin funktionsnedsättning till en tillgång i livet. En av dem, hans ”gamle” ishockeytränare, träffar vi också på Borås Arena.

Att vi möter Reima Haukka här i fotbolls­arenans innandöme är ingen tillfällighet, eftersom han numera tränar ungdomslag i Elfsborg och även är materialförvaltare för före­ningens allsvenska A-lag.

– Jag lärde känna Tommy  när han började spela i 10–12-årsåldern. Man såg tidigt att det var något speciellt med honom, det var fart och fläkt, han var nyfiken och hade mycket energi, berättar Reima.

Samtidigt var Reima, med en bakgrund som speciallärare och fritidspedagog, tidigt klar med vilka funktionsnedsättningar som Tommy hade att kämpa med.

Det märktes bland annat på motoriken och svårigheten för den då storvuxne Tommy att se skillnad på stora och små motståndare. Det kunde smälla onödigt hårt när han tacklade en liten kille.

– Men han lärde sig att fick man en utvisning så drabbade det laget, och han jobbade med att lära sig olika delar av spelet. Vi hade också mycket möten med spelarna och med deras föräldrar, så att alla efterhand förstod hans problematik. Med tiden blev det så att de andra spelarna verkligen frågade efter honom och saknade honom om han var borta någon gång, och då förstår man att han var populär i gänget, säger Reima.

Tommy vill också gärna framhålla Marie Söderman, som han beskriver som en mjuk person och den bästa chef han har haft. Hon trodde och satsade på idén med Våga Satsa Vinn från början.

– Tommy har ju ett otroligt driv, dels är han kreativ med idéer, dels är han driven i att genomföra dem. Hans förmåga att bjuda på sig själv är en stor tillgång, säger Marie.

Hon samarbetade med Tommy då hon drev eget företag. De genomförde föreläsningar ihop där han beskrev hur det är att leva med en funktionsnedsättning, Marie utifrån att professionellt möta personer och Tommys mamma utifrån föräldrarollen.

Marie valde sedan att anställa Tommy i Olivia år 2010. Målgrupperna för föreläsningarna har varit mycket skiftande, personal och elever på skolor, anställda i omsorgen, anhöriga och ibland också människor som själva har funktionsnedsättningar.

När projektet Våga Satsa Vinn växte och blev större så blev det naturligt att det fick en annan ram än ett privatägt omsorgsföretag, och Tommy har numera slutat sin anställning i Olivia omsorg.

– Att samarbeta med Tommy har gett ett ömsesidigt lärande. Han har öppnat ögonen på oss på många sätt och gett oss nya goda perspektiv. Jag tror också han har lärt sig en del hos oss, sammanfattar Marie Söderman.

Tommy nämner även Anders Abelsson i Lidköping. Anders startade år 2000 föreningen Compassen som samlar barn med ADHD och deras föräldrar i Västra Götaland. Genom denna kom Anders i kontakt med Tommys mor, Agneta Lundqvist, som också var mycket engagerad i detta, och träffade den vägen också Tommy.

Anders hade en idé om att starta föreläsningar, och anlitade Tommy för att hjälpa till med bokningar och annan administration kring arrangemangen, och blev själv hans handledare.

– Jag visste att han behövde struktur och försökte anpassa arbetsplatsen till hans förutsättningar, med skräddarsytt datastöd och så vidare. Det var tydligt att det fungerade, för Tommy växte verkligen i sin roll och sitt arbete. Nu känns det fantastiskt att se hur han har gått vidare och vilken utveckling han har haft i livet, säger Anders Abelsson.