Samarbete ska göra bilanpassningen bättre

Biltillverkaren Toyota och det svenska bilanpassningsföretaget Autoadapt går ihop i ett samarbete i hela Europa för att förbättra anpassningen av bilar för funktionshindrade. Toyota har sedan länge varit framgångsrika med anpassning av bilar i Japan och USA, nu ska man även satsa på Europa. Men frågan är hur stor skillnad kunden i Sverige kommer märka av.
   
– Den stora skillnaden för brukaren i Sverige blir att man kan få en helt rätt utrustad bil från början, säger Peter Wahlsten, vice vd för Autoadapt.

Samarbetet har redan hållit på i två år och man har redan kommit igång i Storbritannien och Frankrike. Nu kommer samarbetet snart dra igång i Sverige.

– För tre år sedan gjorde Toyota en marknadsundersökning i Europa för att ta reda på hur bra man tillgodosåg kundernas behov. I Japan har Toyota varit duktiga på att erbjuda bra anpassade bilar. Men Europa är mer komplicerat, eftersom det består av så pass många länder med så många olika bidragssystem. Därför har man vänt sig till oss som har specialkunskaper för bilanpassning, berättar Peter Wahlsten.

Problemet med den svenska bilmarknaden är att kunden ofta väljer fel bil, menar han. Dålig och skiftande information för kunderna gör att man slänger iväg mycket pengar på fel bilar.

– Kommer man till oss först kan vi ge råd utifrån våra erfarenheter. Men ibland händer det att människor kommer med en bil till oss som inte alls passar för de bästa anpassningarna. Då är det kört när de kommer till oss, säger Peter Wahlsten.

Nu tror han ändå att det kommer bli bättre i Sverige med den centraliserade ansökningshandläggningen i Västervik.

– Det kommer bli mer enhetligt. Om ett litet lokalkontor uppe i Norrland får in ett ärende vartannat år blir det svårt för dem att ha rätt kunskap för att erbjuda rätt bil med rätt anpassning, säger Peter Wahlsten.

Att köpa en stor bil är inte alltid lösningen på problemen. Peter Wahlstens grundråd är att om man sitter i en manuell rullstol ska man kunna klara sig med en mindre bil. Har man en elrullstol måste man dock räkna med att införskaffa en större bil.

Så vilka förändringar kan man vänta i Sverige utifrån samarbetet mellan Toyota och Autoadapt? Vad gäller den ekonomiska biten kommer ingen förändring märkas på grund av det svenska bidragssystemet. Däremot kommer man få en bättre kvalitetsmärkning på Toyotas bilar. Enligt Autoadapt försöker man minimera ingreppen i bilen och den kan lätt återställas till ursprungligt skick så att dess värde säkras på begagnatmarknaden.

Här kan du läsa mer om bilstödet och de nya reglerna som gäller från och med den 1 januari 2007: www.fk.se/privatpers/funktionshindrad/bilstod
Autoadapts hemsida: www.autoadapt.se
Toyotas hemsida: www.toyota.se