Seger i kammarrätten ger hopp om färdtjänst för fler

Kristoffer hade färdtjänst under fyra år på grund av sin synskada.
Vid en omprövning fick han plötsligt avslag av Hudiksvalls kommun, trots att synskadan fortsätter att försämras.
Nu har Kristoffer vunnit en viktig seger i kammarrätten, vilket kan hjälpa många andra att få färdtjänst.
LÄS ÄVEN:
Många nekas färdtjänst – så kan rättigheterna återställas
Höga krav gav avslag
Kommunen motiverade avslaget med att kraven för färdtjänst är högt ställda, och att den som kan lära sig sträckor inte kan anses ha väsentliga svårigheter att förflytta sig eller resa med kollektivtrafik.
Detta var samma resonemang som Trafikanalys i en utredning 2023 dömde ut som avsteg från lagstiftningens intention och skäl för att lagen behöver förtydligas. (Ladda ned rapporten: Tydligare kriterier för färdtjänsttillstånd.)
Lokala politiker i Hudiksvall krävde att kommunen skulle tänka om och inte utnyttja lagstiftningen brister för att slå ut medborgare i behov av tillstånd.
Kammarrättens dom får betydelse för fler
Förvaltningsrätten dömde överraskande till Kristoffers fördel. Därmed kunde striden ha varit över men kommunen valde att överklaga till kammarrätten. Efter en lång kamp har Kammarrätten i Sundsvall nu avgjort fallet till Kristoffers fördel.
– Kammarrätten avslår kommunens överklagan och Kristoffer får fortsatt behålla sin färdtjänst. Kammarrättens dom är skriven så att den kan få betydelse i fler fall som rör avslag färdtjänst, vilket ökat i en oroande utveckling i Skåne framförallt, säger Anna Quarnström, jurist på Synskadades riksförbund.
Hudiksvalls kommun hävdade att det saknades tillräckligt underlag som styrkte att Kristoffers synnedsättning medför väsentliga svårigheter för Kristoffer att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel, i enlighet med ny praxis. Kommunen hävdade att Kristoffer måste visa att han inte kan överkomma sina svårigheter genom till exempel hjälpmedel eller träning. De pekade också på att Kristoffer tidigare har kunnat resa från hemmet till arbete.
Så resonerade kammarrätten
Kammarrätten i Sundsvall konstaterar (i mål nummer 1330-24, den 7 april 2025) att det finns flera intyg som verifierar synskadan och att det medför svårigheter för honom ”att transportera sig och hitta till busshållplatser och andra bestämda destinationer och att orientera sig vid till exempel busstationer.”
De konstaterar att förarbeten ger stöd för att tillstånd till färdtjänst ska meddelas om det ”finns otillgängligheter i de allmänna färdmedlen, i terminaler och vid hållplatser samt i den yttre miljön i anslutning till dessa som medför att den sökande, på grund av sin funktionsnedsättning, inte utan väsentliga svårigheter kan förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer”, vilket var en hänvisning till proposition 1996/97:115 s. 51 och 78.
Kammarrätten konstaterar även att Kristoffers sjukdom är progredierande, vilket innebär att synen långsamt försämras.
Kammarrätten säger vidare att ”omständigheten att Kristoffer inte provat något förflyttningshjälpmedel, och inte angivit några skäl för att sådant inte kan användas, ger inte kammarrätten anledning att göra någon annan bedömning”.
”Fantastiskt fin dom efter år av motgångar”
– Att kammarrätten går på tvären med tidigare domar och erkänner att synskadades brist på orienteringsförmåga i samband med kollektivtrafiken kan utgöra sådana väsentliga svårigheter som ska vara tillståndsberättigande är fantastiskt fint efter år av motgångar och domar som helt saknar verklighetsförankring. Nu återstår och se vad domen får för betydelse, säger Anna Quarnström.
Regeringen tog emot Trafikanalys utredning med lagändringsförslag den 31 mars 2023. Sedan dess har regeringen uppgett att frågan bereds. Synskadades riksförbund anser dock att det inte finns tecken på någon beredning, och menar att departementet inte prioriterar frågorna.
Även i riksdagen har regeringen fått skarp kritik för passivitet i frågan.
”Trafikanalys lägger ett antal förslag på förändringar i lagstiftningen för återställa rätten till färdtjänst och tydliggöra att tillståndet ska prövas utifrån den enskildes förmåga att förflytta och orientera sig längs hela reskedjan. Vad händer då med dessa förslag? Ja, tyvärr förefaller rapporten ha fastnat i en byrålåda hos infrastrukturministern [Andreas Carlson]”, sa Christofer Bergenblock (C) i en riksdagsdebatt i juni 2024.

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.