”Servicehund hjälpmedel som snabbt betalar sig”

Människan sägs vara hundens bästa vän, ett möjligen slitet talesätt men det passar ovanligt väl in på Jessica Jönssons sexårige labrador Dobby. På FRI2014 i Malmö i november kommer Jessica att berätta och visa vad hennes servicehund kan göra för henne.

Jessica, som bor på Revingehed utanför Lund, har en funktionsnedsättning som gör att hon mestadels förflyttar sig med rullstol. Att plocka upp från golvet och att lägga ned saker i väskan är sysslor som hon har svårt för, men som Dobby är specialiserad på.

– Det är flera saker som gör labradoren till en bra ras för det här, inte minst att de gillar att bära saker. Dessutom är det en snäll hund, och den är korthårig, så det blir inte så mycket smuts och päls att ta hand om, förklarar Jessica.

Till skillnad från ledarhundar för synskadade så är det vanligt att den som skall ha en servicehund köper hunden som valp och tränar den, så som Jessica har gjort med Dobby. Under utbildningen får man hjälp av specialutbildade instruktörer.  Hon har också en ny hund av samma ras under utbildning, drygt ett år gamle Watson.

Jessica menar att en servicehund är ett hjälpmedel som fort betalar sig för samhället. Servicehundar används bland annat också av personer som har epilepsi eller diabetes och kan många gånger avvärja tillbud som annars kunde lett till dyra ambulanstransporter. Själv har hon säkert också undgått fallolyckor tack vare sin Dobby.

Jessica är ordförande i Svenska Service- och signalhundsförbundet, där signalhundar är beteckningen för sådana som arbetar med hörselskadade personer.

Jessica samarbetar med, och framträder på mässan tillsammans med den mycket erfarna service- och signalhundsinstruktören Ylva Franzén Görnerup. Individens och samhällets vinster på en ökad användning av assistanshundar är temat för deras föredrag.

Foto

Till vardags arbetar Jessica som förskollärare i en förskoleklass på skolan i Dalby någon mil hemifrån. Av olika skäl är Dobby inte med på jobbet, bland annat passar han på att få välbehövlig vila.

Då det på jobbet finns elever med svår hundallergi hade annars särskilda lösningar behövt göras. Men han är viktig för jobbet ändå:

– Tack vare att jag har honom till hjälp i vardagen så sparar jag krafter så att jag orkar arbeta, säger Jessica Jönsson.