V och SD möttes i svekdebatt om sjukförsäkringen

Sverigedemokraterna fick hård kritik för svikna vallöften om sjukförsäkringen och pensionerna i partiledardebatten. Istället för högre pensioner har SD i Tidöavtalet gått med på hårdare regler inom sjukförsäkringen, påpekade Nooshi Dadgostar (V).

”Åkesson gömmer sig under M”

– Regeringen aviserar 107 nya propositioner och skrivelser, men inte en enda handlar om höjd pension. Åkesson pratar, men i praktiken gömmer han sig under Moderaternas klack, sa Dadgostar.

Jimmie Åkesson bemötte kritiken med att ”i förhandlingar kan man inte få precis allt man vill ha, utan ibland får man ge och ta”.

LÄS ÄVEN: Utredningen som skulle ge ekonomisk trygghet läggs ned

SD vill gärna samarbeta med V

– Jag kan försäkra Nooshi Dadgostar om att de saker som vi lovade i valrörelsen driver vi i våra kontakter, samtal och förhandlingar med regeringen och i arbetet här i riksdagen. Nooshi Dadgostar får ha lite tålamod, och hon får gärna medverka till att saker som är bra när det gäller till exempel sjukförsäkringen och pensionerna kommer på plats. Jag tar gärna ett samtal med Nooshi Dadgostar om detta närhelst hon önskar, sa Jimmie Åkesson.

På detta svarade Nooshi Dadgostar:
– När Vänsterpartiet valde att påverka regeringspolitiken höjde vi sjukersättningen med 1 000 kronor och förbättrade regelverket för sjukförsäkringen. Nu har Åkesson skrivit på ett avtal som innebär skärpningar.

– Det enda Åkesson har fått igenom är en fika med partierna, ett samtal med de olika partierna om pensionerna.

LÄS ÄVEN: Tvärstopp för generösare sjuk- och aktivitetsersättning

”V hade åtta år på sig att höja garantipensionen”

Jimmie Åkesson anklagade i sin tur vänsterledaren för att ha tagit åtta år på sig för att höja garantipensionen.
– Vänsterpartiet var ett samarbetsparti till den förra regeringen under åtta år, och när kom höjningen av garantipensionen på plats? Jo, det var tre veckor före valet, sa Jimmie Åkesson.

Vilket dock inte var riktigt sant. Den aktuella höjningen trädde i kraft 1 januari 2022, alltså drygt åtta månader före valet. I senaste laget oavsett.

Övriga partiledare hade den här gången ingenting att säga om sjukförsäkringen. Partiledardebatten kan ses på riksdagens webbplats.

LÄS ÄVEN: Allt om sjuk- och aktivitetsersättning 2023