Trots maximala böter: Lönsamt att försena gruppbostad

Kungälvs kommun dröjde alldeles för länge med att skaffa fram ett LSS-boende för en ung person som skulle flytta hemifrån. Trots maxböter gör kommunen en vinst!
LÄS MER:
IVO:s tillsyn inom LSS och socialtjänst ska vässas 2025
Tusentals får vänta på stöd – beslut verkställs inte
IVO beslutade om avgift på 1 miljon
IVO, Inspektionen för vård och omsorg, begärde en straffavgift på 1 miljon kronor.
Miljonavgiften är dock lägre än vad Kungälv sparade in på att vänta med att erbjuda mannen en gruppbostad.
Förvaltningsrätten i Göteborg tyckte dessutom att avgiften var för hög, och halverade den till en halv miljon kronor.
Nu har Kammarrätten i Göteborg slagit fast att Kungsälvs kommun visst ska betala hela miljonavgiften – vilket är den maximala avgift som IVO kan kräva.
Väntade 16 månader på beviljad insats
Men trots detta har det alltså varit lönsamt för kommunen att bryta mot lagen.
Kostnaden för den beviljade insatsen uppges vara 70 620 kronor per månad. När IVO fattade sitt beslut hade dröjsmålet uppgått till nästan 16 månader.
”Kommunen har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd de behöver. Den enskildes förälder har vid flertalet tillfällen efterfrågat information om hur det går med verkställande av insatsen och återkommande fått svaret att det ännu inte funnits någon bostad att erbjuda. Det framkommer att den enskildes föräldrar fått allt svårare att stötta i omsorgen varför behovet av annat boende varit stort”, påpekar IVO.
Kommunen vidtog inga speciella åtgärder
”Kommunen uppger i yttrande till IVO att det pågår en planering av nya bostäder. Utöver detta framför kommunen inga åtgärder som vidtagits för att undvika liknande situation framöver. Den enskilde är beviljad insatsen boendestöd under väntetiden men insatsen syftar inte till att tillgodose samma behov som en bostad med särskild service gör. Det framgår av ärendet att insatsen inte heller har kompenserat på ett sådant sätt att den enskilde tillförsäkrats goda levnadsvillkor”, uppgav IVO i kammarrätten (mål nr 1574-24 den 20 augusti 2024).
Högre avgifter i framtiden?
Utredningen En mer effektiv tillsyn över socialtjänsten, SOU 2024:25, presenterades 3 april 2024, och föreslår högre avgifter för ej verkställda beslut.
Utredningen anser att den nedre gränsen ska höjas från 10 000 kronor till 15 000 kronor och den övre gränsen från 1 miljon kronor till 1,5 miljoner kronor.
Frågan är om den föreslagna höjningen av maxbeloppet räcker till för att avskräcka kommuner från att bryta mot LSS.
FUB: Mer kraftfulla åtgärder behövs
I ett remissvar kräver Riksförbundet FUB att avgifterna höjs betydligt mer än vad utredningen föreslagit:
”Mer kraftfulla åtgärder behöver därför vidtas för att få bukt med problemet med kommuner som inte verkställer insatser i tid. Att inte verkställa ett gynnande beslut som grundar sig på lag är att klassa som kommunalt lagtrots.”
(Fler remissvar på utredningen finns på regeringens webbplats. Remisstiden går ut 16 september 2024.)
I en debattartikel den 11 september skriver FUB vidare:
I dag kostar en lägenhet i en gruppbostad i genomsnitt cirka 500 000 kronor per halvår för en kommun, enligt Kolada, en databas med nyckeltal för kommuner och regioners verksamhet. Trots det är det vanligt att förvaltningsrätten endast dömer ut 200 000 kronor för ett halvårs fördröjning med att verkställa insatsen. Kommunen sparar alltså 300 000 kronor på att låta personen vänta.
Om kommunen kan spara sådana summor, trots en särskild avgift, behöver den höjas med råge. Den särskilda avgiften ska vara ett incitament för kommunerna att följa LSS. Det är regeringens skyldighet att säkerställa att lagtrots inte ska löna sig.
LÄS ÄVEN:
Så funkar LSS-boende

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.