Vad är AMP? Och vad betyder det för dig som läser HejaOlika?

Vi bygger om HejaOlika igen! Och den här gången handlar allt om att förbättra webbtidningens snabbhet i mobiler, och därmed synligheten i sökmotorer.

Vad är AMP, och vad betyder det för dig som läsare?

Nya HejaOlika använder AMP, Accelerated Mobile Pages, vilket är Googles teknik för att webbsidor ska laddas snabbast möjligt i mobilen.

För dig som läsare innebär det att HejaOlikas sidor kommer att ritas upp betydligt snabbare än tidigare, när du använder mobilen.

Ingen onödig, irriterande väntan på att få upp senaste nytt.

Ett stort steg framåt eftersom en majoritet av våra läsare besöker oss via mobilen.

Vilken betydelse har AMP för HejaOlika som webbtidning?

Snabbheten i sidladdningen har fått allt större betydelse för lyckas på webben. Sökmotorer som Google prioriterar webbsidor som laddas snabbt. Därför blir exponeringen i sökresultaten så mycket bättre, vilket förbättrar trafiken och gynnar både läsare och annonsörer.

Finns det några nackdelar med AMP på HejaOlika?

Uppsnabbningen av AMP-sidorna sker på bekostnad av att ”onödigt” material skalas bort, till exempel datorkod som använts för att smycka ut sidorna med snygga (men ibland onödiga) funktioner och detaljer.

Att gå över till AMP innebär att man som webbtidningsutgivare måste tänka i nya banor och ännu mer prioritera det enkla och användarvänliga.

Under en övergångsperiod måste man räkna med ”barnsjukdomar”, men inom några veckor räknar vi med att allt ska fungera precis så bra som det är tänkt.

När går HejaOlika över till AMP?

Vi har redan smygstartat. Den 10 april 2021 hade vi premiär för den nya AMP-anpassade webben. Förhoppningsvis märkte du ingen större skillnad, i så fall blev det en lyckad övergång – vi vill ju inte ha några störningar.

Bakom kulisserna finns dock en hel del finjusteringar kvar att göra.

Rent konkret innebär övergången nu att alla nyheter och andra artiklar på HejaOlika nu finns i två versioner. Den snabbare versionen har samma länk men med tillägget ”/amp” på slutet.

Märker jag någon skillnad när jag läser HejaOlika på datorn?

Nej, inte direkt. AMP påverkar bara visningen i mobilen. Men vi kommer att anpassa hela webbtidningen i samma riktning, så att allt blir enklare, mer lättläst och snabbare.

Förändringen innebär allmänt sett att HejaOlika kan synas bättre på webben, klättra i sökresultaten och locka fler läsare. Det är bra för alla läsare!