Växande protester mot att friska 65-åringar går före i vaccinkön

Nu protesterar även assistansanvändare mot den nya prioriteringsordningen för vaccin mot covid-19.

”Vi assistansanvändare är extra utsatta för smittorisk just eftersom vi lever med assistans dygnet runt”, skriver Magnus Andén, ordförande i Riksföreningen JAG i ett öppet brev till Folkhälsomyndigheten idag.

”Vi kan inte isolera oss”

”Vi kan inte välja att isolera oss fullt ut som andra. Vi är beroende av att träffa fem–tio olika personer i veckan, nära oss, i våra hem, annars överlever vi inte.”

Den 19 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med en ”skärpt prioritering av äldre vid vaccination”.

Det har fått allvarliga konsekvenser för många utsatta grupper inom funktionshindervärlden.

Riskgrupper får försämrade chanser

Förra veckan protesterade Riksförbundet FUB och Svenska Downföreningen mot att bland annat vuxna med Downs syndrom fått försämrade chanser till snabb vaccination.

Idag kommer alltså protester även från assistansanvändare inom Riksföreningen JAG.

”Många medlemmar i JAG har flera olika funktionsnedsättningar som var och en för sig utgör en ökad risk för svårt insjuknande i covid-19. Och tillsammans med nedsatt immunförsvar och underliggande sjukdomar vet vi att våra chanser att överleva en infektion är näst intill minimala”, skriver Magnus Andén genom god man Cecilia Blanck.

Friska går före

”Den skärpta prioriteringen innebär i praktiken att vi assistansanvändare med hög risk för ett mycket svårt insjuknande i covid-19 får vänta tills friska 65-åringar fått sitt vaccin. Därför uppmanar vi Folkhälsomyndigheten att återigen tänka om och göra rätt. Prioritera oss med förhöjd risk för sjukdom lika högt som andra med samma risk.”

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *