Zlatan tog Tommy och hans lag till Brasilien

Från Botkyrka till Brasilien. Tack vare Zlatans sponsring fick Tommy Lignell uppleva fotbolls-VM tillsammans med ”Det okända landslaget”.

– Det är skitkul med uppmärksamheten. Nu tror jag att fler vill försöka komma med i landslaget, säger Tommy.

När ”Det okända landslaget” – fotbollslandslaget för personer med inlärnings­svårigheter – kom femma i EM på hemmaplan 2012 var Tommy Lignell från Botkyrka en av nyckelspelarna.

– Det gick väldigt bra för mig då, och jag gjorde bland annat tre mål. Det är de mål jag har gjort hittills i landslaget, berättar Tommy, som vanligtvis spelar yttermittfältare.

Den fina EM-placeringen innebar att laget var direktkvalificerade till 2014 års VM i Brasilien – en drömresa för Tommy och de andra spelarna, som dock höll på att stanna vid just en dröm. Med bara några månader kvar till turneringen såg det ut som att ekonomin skulle tvinga laget att stanna hemma. Svenska

Handikappidrottsförbundet hade bidragit med 200 000 kronor, men det behövdes ytterligare 400 000 kronor för att resan skulle bli verklighet.

Den assisterande förbundskaptenen Stefan Jonsson lyckades, via lagets fysiolog Paul Balsom, få tag i A-landslagsspelarna Kim Källström, Andr­eas Isaksson, Per Nilsson och Johan Elmander, som alla skänkte signerade tröjor och fotbollsskor, som ”Det okända landslaget” kunde auktionera ut.

Men trots auktionerna så fattades det ytterligare 350 000 kronor. Då fick Stefan Jonsson kontakt med storstjärnan Zlatan Ibrahimovic, som undrade vad de skulle med en tröja till.

När Stefan berättade om lagets situation svarade Zlatan:

– Hälsa laget att de kommer att få uppleva VM.

Några dagar senare hade han fört över pengarna som fattades till lagets bankkonto – och resan till Brasilien var räddad.

– Jag blev jäkligt glad när jag fick höra att vi skulle få åka till Brasilien. Jag hade inte förväntat mig det, så det blev en överraskning, säger Tommy Lignell och får medhåll av förbundskaptenen.


Tommy med Johan Elmander och Andreas Isaksson från A-landslaget. Foton från Brasilien: Privata.

Torbjörn Östergrens:

– Det betydde oerhört mycket för oss. Till historien hör att vi kvalificerade oss till VM i Sydafrika 2010, men aldrig kom iväg på grund av ekonomin. Vi hade laddat och byggt upp ett lag under flera år, men snubblade på målsnöret.

Zlatans sponsring blev en riksnyhet – och plötsligt var Det okända landslaget inte längre så okänt.

TV och de stora tidningarna rapporterade om VM-äventyret – och lagets Facebook-grupp fick snabbt över 10 000 ”likes”.

– Det är skitkul med uppmärksamheten. Jag tror att den kommer göra att fler vill komma med i landslaget nu, säger Tommy.


”Vi kvalificerade oss till VM 2010, men kom aldrig iväg på grund av ekonomin. Vi hade laddat och byggt upp ett lag under flera år, men snubblade på målsnöret.” Foto: Linnea Bengtsson.

När A-landslaget var i huvudstan blev han och lagkamraterna i Det okända landslaget inbjudna till

Stockholm Stadion för att träffa Zlatan och de andra stjärnorna.

– De lärde oss lite tricks, och gav tips på vad vi skulle tänka på under VM. Zlatan var jättetrevlig och kom och grattade oss till att vi hade tagit oss till Brasilien. Jag tackar honom hur mycket som helst för att han hjälpte oss.

Svenskarna fick det dock riktigt tufft nere i Brasilien. Efter tre gruppspelsförluster mot Frankrike, Sydafrika och regerande världsmästarna Saudiarabien fick man sikta in sig på en match om sjundeplatsen mot Tyskland.

– Vi vann med 2-0. Det kändes riktigt skönt att vinna en match i alla fall, och få till en bra avslutning, säger Tommy, som på det hela stora är nöjd med sin VM-insats.


Vänster: Zlatan gav Tommy och hans lagkamrater lite tips  när de sågs på Stockholms Stadion inför VM. Höger: Hela gänget på plats under VM i Brasilien. (Foton: Privata)

Viktigare än resultatet var dock att spelarna fick ett minne för livet – samtidigt som man bidrog till att skapa en medvetenhet om fotbollen för personer med inlärningssvårigheter.

– Idag tillhör vi Svenska Handikappidrotts­förbundet, men vi arbetar aktivt för att komma med i

Svenska Fotbollförbundet. Det är oerhört viktigt för oss att tillhöra rätt specialidrottsförbund. Och uppståndelsen kring VM gör det lättare för oss att ta steget in i den stora fotbollsfamiljen, säger Torbjörn Östergrens.

Till vardags spelar Tommy i Grödinge SK, i Stock­­holmsfotbollens division 6. Han har representerat klubben sedan han var tolv år, och spelat i A-laget i snart tio år.

– Jag har alltid varit sugen på fotboll, hela tiden, ända sen jag var liten, säger Tommy.

Han berättar att laget åkte ur i år, men att han ska provträna med ett annat lag, i division 4.

– Jag har kompisar som spelar där, som gärna vill ha med mig. Mina mål är EM 2016 och VM 2018, och för det ska jag träna, träna, träna. Att försöka ta en plats i ett division 4-lag är ett led i den satsningen.


Laget slutade på en sjundeplats i VM och satsar nu på EM 2016. Foton: Privata

Torbjörn berättar att landslagsledningen upptäckte Tommy när han spelade i Handikappidrotts­förbundets SM-slutspel för några år sedan.

– Vi såg att det fanns potential och fick reda på att han dessutom spelade 11-mannafotboll till vardags, vilket är ett krav för att komma med i landslaget.

Han beskriver Tommy som en snabb spelare som kan springa hur långt som helst.

– Fysiken är hans stora styrka, och dessutom kan han spela på flera positioner. Han spelar gärna vänsterytter, men vi har även använt honom som vänsterback och defensiv innermittfältare. Och han har en otroligt bra vänsterfot. Han får ofta slå hörnor och frisparkar för att han har så pass bra precision och känsla, berättar Torgny.

Det okända landslagets nästa stora mål är Europa­mästerskapet 2016 – men för att den resan ska bli verklighet krävs det att man redan nu börjar jobba vidare med den ekonomiska biten.

– Vi måste försöka spinna vidare på den här boosten vi fick i samband med VM. Nu känner folk till oss, och vi har redan knutit nya kontakter, bland annat via ett par hotellkedjor, säger Torbjörn.

Han berättar att man dessutom har bestämt att Karlstad ska bli landslagets nya bas.

– Vi har landslagsledare som bor i staden, och genom att skaffa oss en ordentlig bas så går det lättare med boende, träningsmöjligheter och hela den biten. Så vi försöker rida vidare på vågen för att få lite ekonomisk hjälp. Och så hoppas vi såklart kunna hålla kontakten med Zlatan. Vi tror och hoppas att han vill fortsätta vara vår ambassadör. Hans namn öppnar onekligen en hel del dörrar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *