Trög start för privat psykiatri

Trög start för privata aktörer som vill ta över alla psykiatri för unga inom större områden.
– Vi vill gärna ta över all barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård inom hela geografiska områden, säger Cecilia Halvars Öhrnell på vårdföretaget Aleris AB.

Fyra utmaningar för privatvården

Kommuner och landsting måste bli mycket tuffare i sin granskning av hur privata företag sköter den beställda vården, anser Anna-Stina Nordmark-Nilsson, vd för organisationen Företagarna. Det räcker inte med de skall-krav som ingår i upphandlingen och som fastställer vad som ska göras och med vilken kvalitet.

Klara livhanken med rätt nyckeltal

Ett privat företag – Capio – är en av de vårdgivare som ligger allra längst fram när det gäller att mäta kvaliteten på verksamheten. För Capio har detta varit en käpphäst sedan många år tillbaka. Företagets fokus på att mäta och jämföra har bäddat för en framgångsrik expansion även utanför Sveriges gränser.

Nästan tusen barn har väntat mer än 90 dagar på BUP

Införandet av vårdgarantin går dåligt. Vissa landsting låter 40 procent av patienterna vänta mer än 90 dagar på specialiserad vård. Barnpsykiatrin tillhör de som är sämst. 936 barn och unga har väntat längre än 90 dagar.

Nya vårdgarantin hos BUP kan dröja flera år

Nya vårdgarantin hos BUP kan dröja flera år

Det kan ta flera år innan regeringens löfte om att snabb hjälp hos barn- och ungdomspsykiatrin förverkligas. Det är omöjligt att införa vårdgarantin under 2008, anser Sveriges Kommuner och Landsting.

Pionjäranda kvar på Motala BUP

Pionjäranda kvar på Motala BUP

Pionjärandan finns kvar hos Motala BUP AB fem år efter att personalen bröt sig loss från landstinget i Östergötland och startade eget.

Hon slopar kön till BUP

Cecilia Halvars Öhrnell ligger i start­groparna när ny vårdpolitik ger företag chansen att visa vad de går för.

Bosse: Goda relationer ger kooperativet klirr i kassan

Bosse: Goda relationer ger kooperativet klirr i kassan

– Det gäller att alltid ha bra relationer så att man får stöd av politiker och tjänstemän, säger Arne Prembäck, verksamhetschef vid den ekonomiska föreningen Bosse som arbetar med råd och stöd för personer med funktionshinder i Stockholm.