Daniel vill ha en riktig lön för sitt arbete

Foto på Daniel PollakGärna ett jobb, men helst också en riktig lön. Daniel Pollak har hankat sig fram på aktivitetsersättning men hoppas nu även få en riktig lön.

Daniel är 21 år och kan räkna sig till den grupp unga vuxna med funktionsnedsättningar som med lagom mycket tur och skicklighet har fått ett riktigt arbete. Han sköter leverantörsfakturor på en av de mest attraktiva arbetsplatserna man kan tänka sig för den som nyss har slutat skolan.

Arbetsplatsen är Telenor vid Slussen i Stockholm, där han har ett jobb som stämmer bra överens med utbildningen som gymnasieekonom.
Det enda som saknas nu är bara en riktig lön – han är nämligen anställd med aktivitetsersättning som betalas av Försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
– Men jag gör hundra procent samma jobb som kollegorna som sitter bredvid, säger Daniel Pollak.

Aktivitetsersättningen ger drygt 4000 kronor per månad efter skatt. Lite mer inkomst får Daniel från organisationen Unga Rörelsehindrade, som utsett honom till ett av två språkrör.

I senaste numret av Föräldrakraft (nr 5, 2008) möter du Daniel Pollak på temasidorna om ekonomi. Där berättar vi även om Agnetha Mbuyamba vars barn ”lever på skilda planeter” när det gäller ekonomin.

I en annan artikel i nummer 5 ger Swedbanks Ylva Yngveson goda råd om hur man får ekonomin att gå ihop med aktivitetsbidrag.