Efter Kebnekaise väntar nya utmaningar

26-årige Aron Anderson är känd för många som den första människa i rullstol som någonsin har bestigit Sveriges högsta berg Kebnekaise. I år har han föresatt sig att klara En svensk klassiker med en totaltid under 24 timmar, och han är redan en god bit på väg.

När detta skrivs i september så är det bara Lidingöloppet kvar att avverka. Och när Aron i november gör sitt första framträdande på hjälpmedelsmässan i Malmö, som i år heter FRI2014, så kommer han med stor sannolikhet att ha klarat av det målet och vara på väg mot nya utmaningar.

Mellan varven har han i sommar för övrigt också hunnit med att bestiga Nordens högsta berg, norska Galdhöpiggen.

Vad kommer ditt tema att vara på FRI2014?
– Jag kommer att prata om att se våra begränsningar som möjligheter. När det händer svåra saker i våra liv ställs vi alla inför valet att låta det begränsa oss eller att istället bestämma oss för att göra det bästa av vår situation. Just det vill jag inspirera min publik till.

Vad har du annars på gång just nu?
– Just nu tränar jag för fullt inför Lidingöloppet som går av stapeln lördagen den 27 september och blir sista delen i min klassiker. Målet med klassikern är att klara alla momenten på en totaltid under 24 timmar och för att klara det behöver jag köra Lidingöloppet på snabbare än 3 timmar och 47 minuter vilket jag borde klara. Sen har jag även många spännande projekt planerade till nästa år men de är hemliga just nu.

– Förutom mina projekt har jag även väldigt många föreläsningar planerade i höst, det känns väldigt kul att så många vill lyssna på mig och min historia.

Hur har du förberett dig för Lidingöloppet?
– Vi har förberett oss väldigt väl inför Lidingöloppet och har kört hela banan. Träningen har varit väldigt smidig med tanke på att jag bor i Stockholm och har ganska nära till Lidingö. Jag har även specialanpassat en rullstol så att den ska funka optimalt till loppet.

Hur mycket är du ute och föreläser, hur mycket är du ute på äventyr? Är du proffsföreläsare eller proffsäventyrare eller både och?
– Hehe jag skulle säga att jag är proffs på både och! Nej, skämt åsido så beror det lite på när på året du frågar. Hösten ägnar jag ofta mycket åt föreläsningar och på sommaren blir mer äventyr av olika slag. Sen tycker jag om kombinationen vilket gör att jag aldrig tröttnar på det ena eller det andra.

Låter som all tid däremellan går åt till träning?
– Ja mycket tid går absolut åt till träningen, sen ser jag även till att hinna med att umgås med vänner och ta en semester nu och då

Hur orkar du, blir du aldrig trött eller less, du får ju kämpa mer än de flesta menar jag?
– Jag har det precis som alla andra att jag också kan bli trött på det jag gör. Innerst inne älskar jag verkligen mitt jobb och när jag tröttnar i korta perioder vet jag att jag behöver få vila och ladda mina batterier. När man verkligen gillar det man gör är det ibland lätt att springa på för snabbt så man glömmer bort att stanna upp och bara andas ibland.

Foto
Aron Andersson blev första person i rullstol på toppen av Kebnekaise. I sommar besteg han dessutom norska Galdhöpiggen, Nordens högsta berg.

Eftersom det är en hjälpmedelsmässa: vad är ditt bästa hjälpmedelstips?
– För alla oss som sitter i rullstol är det helt klart att skaffa en custom-byggd rullstol som är specialanpassad efter dina egna mått. Att ha en rullstol som är byggd efter just dig gör att man minskar risken för förslitningsskador och liknande. Jag kör custombyggda stolar från TiArrow sen många år tillbaka och skulle aldrig byta tillbaka till en ”vanlig” rullstol.