”Försäkringskassans omprövningar bryter mot lagen”

Efter nya rapporter om indragning av assistans anklagas Försäkringskassan på nytt för att bryta mot det omprövningsstopp som regeringen införde 2017.

Tveksamma skäl till indragning

Dagens Nyheter har berättat om Agneta som fick sin assistans indragen av Försäkringskassan som hänvisade till ”väsentligt ändrade förhållanden”.

Jessica Smaaland, STIL, hävdar att det inte hade skett några väsentligt ändrade förhållanden, utan att Försäkringskassan istället byggde omprövningen på anonyma tips och gamla, inaktuella läkarintyg.

”Ingen enskild händelse”

– Agneta själv fick inget veta, och något hembesök gjordes inte. Det här är inte en enskild händelse. Samma sak har hänt medlemmar i STIL, och hos andra anordnare. Det är ett sätt för Försäkringskassan att komma runt lagen, säger Jessica Smaaland i ett uttalande.

LÄS MER: Försäkringskassan kör på trots omprövningsförbud – nu krävs nytt nödstopp

Försäkringskassan vill ha ny utredning om omprövning

Rapporten kommer några dagar efter att Försäkringskassan uppmanat regeringen att utreda frågan om vad som räknas som väsentligt ändrade förhållanden.

– Det är inte en dag för tidigt. Vår absoluta ståndpunkt i frågan är att det irrelevant om förhållanden förändrats. Det enda som är av vikt för en ny bedömning är om behoven väsentligt förändrats, säger Jessica Smaaland.

STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige, är ett assistanskooperativ och en förening som utvecklar personlig assistans.

LÄS ÄVEN: Jättelyft för personlig assistans från januari 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *