Fotomodellerna som vi har saknat – nu finns de här

Bild på fotograferÄntligen blir det enkelt för film-, reklam- och tidningsfolk att hitta modeller som har olika funktionsnedsättningar.
”Funkisbyrån” är namnet på en ny modellagentur som är specialiserad på modeller som har funktionsnedsättningar.

– Vi hoppas att reklambranschen och medierna ska börja inkludera människor med funktionsnedsättningar, inte bara för att man har funktionsnedsättningar, utan för att man är en del av den naturliga variationen i samhället, säger Lou Rehnlund, initiativtagare och projektledare.

Bakom projektet står Föreningen JAG, en ideell riksorganisation för människor med flera omfattande funktionsnedsättningar varav en avser den intellektuella förmågan. Ekonomiskt stöd för projektet får man från Arvsfonden.

Hos Funkisbyrån spelar utseendet mindre roll, här är enda kravet för att få vara modell att man har en funktionsnedsättning.
Och modeller med funktionsnedsättningar behövs.

Skiss på Funkisbyråns webbsajt.

– Lika viktigt som att ha en jämn könsfördelning och att alltid ha med människor med annan etnisk bakgrund, vill vi att man inkluderar människor med funktionsnedsättningar på samma sätt, säger Lou Rehnlund.
– Vi är övertygade om att det kommer att påverka synen på människor med funktionsnedsättningar i hela samhället.

Målet är att en av fem personer som ska representera ”allmänheten” i medierna ska vara en person med funktionsnedsättningar.
-Vi hoppas förändra attityden genom att människor med funktionsnedsättningar synliggörs i medierna på lika villkor och inte bara framställs i problematiska sammanhang, säger Lou Rehnlund.

Föreningen JAG har sin webbsajt på www.jag.se