Kritiken växer: Hårresande att personer på barns nivå åtalas och döms

Regeringen måste arbeta för att ändra lagen så att personer med intellektuell funktionsnedsättning inte kan åtalas eller dömas för brott. Det kräver Riksförbundet FUB idag i ett uttalande, och ett liknande krav kommer samtidigt från Psykologförbundet.

”Måste betraktas som barn”

– Det är hårresande att lagstiftningen kring intellektuellt funktionsnedsatta som begått brott fortfarande inte har ändrats. Det är klart att en person som kognitivt befinner sig på ett barns nivå, också rättsligt måste betraktas som ett barn, säger Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor.

Läs även:
Döms för svåra brott trots en mental nivå som små barn
30-tal med intellektuell funktionsnedsättning avtjänar straff på rättspsyk

20 år gamla förslag

Hon hänvisar till att det är över 20 år sedan Psykutredningen lade fram förslag på att återinföra begreppet ”otillräcklig” i rättsliga sammanhang.

– Att, som idag, ha personer med samma förståelse och världsuppfattning som en 7-åring inom rättspsykiatrin är inte människovärdigt. Hur kan dessa människor dömas för uppsåt när barn inte kan det?

Har inget i rättspsyk att göra

– Tanken med rättspsykiatrin är ju att man ska behandlas för att bli bättre. Men en intellektuell funktionsnedsättning kan man inte behandla, däremot innebär den krav på omgivningen att bemöta och anpassa krav och förväntningar. Dessa personer har ingenting i rättssystemet att göra, säger Kristina Taylor.

Morgan Johansson (collage)
Morgan Johansson har tidigare under april avvisat frågor om att förändra lagstiftningen – men nu växer kritiken från bland annat psykologer.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *