Helgens nyheter om coronakrisen och funktionsnedsättning

Vi fortsätter att följa nyhetsflödet om hur coronaviruset påverkar personer med funktionsnedsättningar. I helgen har det bland annat handlat om LSS-personals oro för att smittan ska spridas extra snabbt när det tvingas arbeta på, och röra sig mellan, flera olika boenden.

Här nedan tipsar vi om denna och några fler nyheter. Alla våra artiklar om coronakrisen finner du även på hejaolika.se/nyckelord/coronakrisen

Riskgrupper

I en rapport från Socialstyrelsen identifieras fler riskfaktorer än tidigare. Bland de faktorer som pekas ut finns intellektuell funktionsnedsättning och rörelsenedsättning.

Orolig LSS-personal

Personal på LSS-boenden känner stor oro för att covid-19-smittan kan få en större spridning bland funktionshindrade och äldre, skriver Dalademokraten. Det på grund av dem själva – eftersom de tvingas jobba på flera ställen och därmed kan sprida smittan mellan olika boenden.

Anställd kritiserar bristande skydd

I GP skriver en anställd på ett LSS-boende om oron över bristande virusskydd. ”För oss som jobbar i frontlinjen mot covid-19 blir Folkhälsomyndighetens strategi och Sveriges bristande beredskapslager en riktigt hemsk verklighet.”

Läkare varnar för ”etisk glidning”

Svenska Läkaresällskapet skriver i en debattartikel på Svd.se att de är ”allvarligt bekymrade över vissa skrivningar i Socialstyrelsens nationella principer för vårdprioritering under extraordinära förhållanden”. Läkarna varnar för en oroande etisk glidning.

Tvingas ta semester när sonens dagliga verksamhet stänger

Många dagliga verksamheter har stängt ned med hänvisning till coronakrisen. Det slår hårt mot föräldrar och anhöriga som måste rycka in och ge stöd istället. Aftonbladet berättar om Milton (som har autism och downs syndrom) och hans mamma som tvingats ta ut semester på grund av att dagliga verksamheten i Värmdö har stängt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *