Jubel för 3,5 procent höjd timschablon för assistans

Regeringen bryter trenden med låga höjningar av schablonersättningen för personlig assistans. I budgetpropositionen för 2021 räknas timschablonen upp med 3,5 procent till 315 kronor.

Under de tre föregående åren höjdes schablonen med endast 1,5 procent per år, vilket har legat långt under en ”normal” kostnadsökning.

Överraskande

Att schablonen nu föreslås höjas till 3,5 procent är en överraskande glad nyhet.

I augusti krävde Liberalernas Bengt Eliasson en kraftig höjning – men han ”nöjde sig” då med att föreslå en 3-procentig höjning.

Behovet av en rejäl höjning är skriande. De senaste årens låga höjningar har slagit hårt mot assistansen. För många assistansberättigade har det lett till lägre kvalitet, bland annat genom sämre utbildning för assistenter.

Cecilia Blanck tillsammans med medlemmar i JAG. Foto: Linnea Bengtsson.
Cecilia Blanck tillsammans med medlemmar i JAG. Foto: Linnea Bengtsson.

Men fortsatt tufft

Trots den utlovade 3,5-procentiga höjningen nästa år blir det fortsatt svångrem för assistansen.

– De senaste årens uteblivna höjningar motsvarar ungefär 20 kronor, så att det här är ett trendbrott och som sådant är det väldigt positivt. Men det är inte så att situationen är återställd, säger Cecilia Blanck, verksamhetschef på JAG, till Sveriges Radio.

”Underfinansierat i sju år”

– Det är långtifrån tillräckligt för att reparera skadan som de senaste sju årens underfinansiering av den personliga assistansen har inneburit, säger Henrik Petrén, branschansvarig för personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO.

Henrik Petrén. Foto: Linnea Bengtsson.
Henrik Petrén. Foto: Linnea Bengtsson.

– Om uppräkningen hade följt den allmänna löneutvecklingen skulle assistansersättningen för 2021 istället ha legat på drygt 335 kronor. Det saknas alltså fortfarande ungefär 20 kronor. Vi kommer självklart inte att släppa frågan, säger Henrik Petrén.

Regeringen beslutar varje år

Det är regeringen som varje år fattar beslut om schablonen för vad personlig assistans får kosta per timme.

Hur pengarna sedan ska användas bestäms av den enskilde som är berättigad till assistans. Schablonersättningen ska inte bara täcka lön och arbetsgivaravgifter utan även kostnader för utbildning, arbetsmiljö etcetera.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *