Nobbas igen – felplacerad i särskola får ingen kompensation

De elever som felaktigt placerades i särskolan kommer inte att få någon kompensation från svenska staten.
Det beskedet ger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Ann-Marie Begler föreslog extra stöd 2013

År 2013 föreslog Ann-Marie Begler, tidigare chef för Skolinspektionen och för Försäkringskassan, en rad stöd till elever som felplacerats i särskolan. Dåvarande utbildningsminister Gustav Fridolin lovade år 2014 att ta upp frågan om extra stöd – men det mesta rann ut i sanden.

LÄS ÄVEN: De som felplacerades bör kompenseras

”Ett sorgligt kapitel i svensk skolpolitik”

Nu har riksdagsledamoten Roger Haddad (L) i en skriftlig fråga efterlyst ekonomisk kompensation för eleverna.

– Det är ett sorgligt kapitel i svensk skolpolitik att ta del av alla enskilda fall där elever tidigare felaktigt skrivits in i särskolan. De negativa konsekvenserna för dessa individer som påverkat och påverkar hela deras framtid kan inte nog understrykas. Det blir svårare att ta igen missade moment inom utbildning och därmed göra sig behörig till vidare studier. Det blir också svårt att komma in på arbetsmarknaden. Den ekonomiska situationen är också tuff för många av de drabbade, skrev Roger Haddad.

Skolministern hänvisar till kommunerna

Skolministern höll med om att det är ”mycket olyckligt” att eleverna har fått gå i fel skolform, men avvisade förslaget om kompensation eftersom det ”inte är en fråga för regeringen”.

Lina Axelsson Kihlblom menar att det är kommunernas ansvar att stödja de berörda eleverna, och hänvisade bland annat till kommunal vuxenutbildning.

En kommentar

  1. Det kan komma som en ursäkta från hennes sida… men om S-Regeringen inte vill kompensera människor som gick i särskola och vill hänvisa till att kommunerna ska finansiera berörda människor borde man också se till att kommunerna har tillräckligt med budget att stödja dessa människor så att de kan få framtidstro. Inte meningslöshet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *