Home / assistansfusk

assistansfusk

Hur vanligt är fusk med personlig assistans och assistansersättning? Frågan har varit het i mer än tio år, medan uppskattningarna av eventuellt fusk har varierat mycket kraftigt – alltifrån 50 procent fusk till en tusendel. För vissa debattörer har höga fusksiffror använts för att kräva neddragningarna, vilket har slagit hårt mot de som är beroende av personlig assistans.

Debatt

En partsinlaga för de som vill ta bort assistansen

Det är förödande att det inte går att föra en allvarligt menad debatt, om hur brott mot assistansen ska bekämpas, utan att hela reformen ifrågasätts. Ingen vill förhindra brottsligheten mer än de som berörs mest av den; assistansanvändare, anordnare, personliga…

Nyheter

Kalla Fakta pressar Åsa Regnér om osäkra fusksiffror

I kvällens TV4-program Kalla Fakta kritiseras regeringen för att använda mycket osäkra fusksiffror för att motivera nedskärningar på stödet till personer med funktionsnedsättningar. – Jag och finansministern måste se till att skattebetalarnas pengar används till det som det var tänkt, säger Åsa Regnér i programmet.

Nyheter

Forskare underkänner regeringens fuskrapporter

De omstridda rapporterna om assistansfusk underkänns nu helt och hållet av forskare på Lunds universitet.
– Det här har inget med vetenskap att göra, utan blir någon slags kollektiv gissningslek, säger Niklas Altermark, doktor i statsvetenskap.

Nyheter

Det verkliga fusket härrör från dåligt ledarskap

DEBATT. Det verkliga fusket i assistansersättningen är något som härrör från dåligt ledarskap i Försäkringskassan. Istället för att basunera ut ”fusk i assistansersättningen” ska cheferna i Försäkringskassan skämmas.

Blogginlägg

Oseriös retorik av Expressen igen

Jag brukar inte namnge någon speciell person när jag påpekar att media vilseleder allmänheten med siffror och överdrivna påstående som inte speglar sanningen. Men Anna Dahlberg är en makthavare i media vilket gör att jag nu gör ett undantag. Hon…

Nyheter

Ann-Marie Begler om kritiken: Enorma belopp står på spel

Det assistansfusk som avslöjats är mindre än en tiondel av de 2–3 miljarder som Försäkringskassan motiverar skärpta kontroller med.
Trots det anser nya generaldirektören Ann-Marie Begler att enorma belopp står på spel och att nya kontroller krävs för att skydda reformen.

Nyheter

RBU: Begler vilseleder om fusk med assistans

– Det är tråkigt att högsta chefen på Försäkringskassan sprider vilseledande siffror om assistansfusk.
Det säger RBU:s ordförande Maria Persdotter med anledning av Ann-Marie Beglers debattartikel idag.