Som medicin för syskon

Som medicin för syskon

På Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus i Göteborg har syskon till patienter en alldeles egen plats. När de träffar syskonstödjarna Marcus och Magnus får de hitta på roliga saker samtidigt som de får möjlighet att prata om sin situation. De får helt enkelt vara i centrum för en stund.

Unga får stenkoll på diabetes med ny app

Unga får stenkoll på diabetes med ny app

På Astrid Lindgrens barnsjukhus ska en ny app ska lära unga med barndiabetes sambanden mellan kost, insulinbehov och träning – samt hjälpa vården och patienter att ha direktkontakt med varandra.

Ovanliga spädbarnsproblem

Ovanliga spädbarnsproblem

Att få besked om att ens nyfödda barn har en hjärnskada leder ofta till att man som förälder hamnar i chock och kan ha svårt att se hur saker hänger ihop. Här svarar barnläkaren Katarina Lindström på Astrid Lindgrens barnsjukhus på frågor om ovanliga spädbarnsproblem.

Celina vaken i två dygn i väntan på rätt medicin

Celina vaken i två dygn i väntan på rätt medicin

Efter en operation gick 11-åriga Celina in i ett komplicerat epileptiskt kramptillstånd. Hon fick vänta nästan två dygn på medicin som hävde kramperna.
– Vi har en pressad situation men en sån här sak ska vi klara oavsett, säger Svante Norgren, Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Musikterapi väckte svårt sjuk flicka

Musikterapi väckte svårt sjuk flicka

Flickan var svårt skadad efter en trafikolycka. Ingen kunde få någon reaktion från henne. När musikterapeuten Noomi Säfsten började sjunga hennes favoritvisa ur Pippi Långstrump hände något oväntat… Barn och ungdomar musicerar mer än någonsin. Att sjunga, spela och dansa har blivit livsviktigt. Frågor om livets mening, om kärlek, liv och död tar stor plats i musiken. Det berättar Noomi Säfsten som dagligen möter barn med funktionsnedsättningar i sitt arbete som musikterapeut på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. – Det bästa med mitt jobb är att jag får träffa så många underbara små hjältar, och med musikens hjälp ge barnet möjlighet att växa och stå ut med det svåra.

Är privata barnsjukhus bra för alla?

Är privata barnsjukhus bra för alla?

Nu rasar kriget om barnsjukvården. Men vad är rätt och fel om Sveriges första privata barnsjukhus? Föräldrakraft bad fyra av kombatanterna svara på frågor om nya sjukhuset.