Arbetsförmedlingen: Lönebidraget måste höjas och indexeras

Det har blivit svårare att få jobb för personer med funktionsnedsättning. Men nu får regeringen ett konkret förslag på lösning: Höj och indexera lönebidraget!

LÄS ÄVEN:
Lönebidrag minskar, vart tredje jobb försvann

Vill ha kraftfull förstärkning

Det är Arbetsförmedlingen som vill ha en kraftfull förändring, och därför föreslår ökade lönesubventioner i budgetunderlaget för 2026–2028.

En stor del av budgetunderlaget, som man i fredags skickade in till regeringen, ägnas åt att argumentera för en kraftfull förstärkning av lönesubventionerna.

Se videointervju med Maria Hemström Hemmingsson

Intervjun gjordes i samband med regeringens presskonferens den 6 mars 2025.

Höja med 25 eller 40 procent?

Arbetsförmedlingen presenterar tre olika alternativ för en sådan höjning.

  • Alternativ A: Höj lönebidragstaket med 25 procent, från 20 000 till 25 000 kronor per månad, och inför en indexering som gör att bidraget följer arbetskostnadsutvecklingen.
  • Alternativ B: Höj lönebidragstaket med 40 procent, från 20 000 till 28 000 kronor per månad.
  • Alternativ C: Enbart en indexering av lönebidragstaket.

Förslag A och B bedöms öka antalet subventionera jobb kraftigt, medan alternativ C bara har en begränsad effekt.

Arbetsförmedlingen menar att höjningen inte ska gälla endast lönebidraget, utan även nystartsjobb och introduktionsjobb, som också är subventionerade anställningsformer.

Uppgiften är att prioritera långtidsarbetslösa

Arbetsförmedlingens uppgift är att ge stöd till arbetssökande. Dessutom ska man prioritera de som är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa.

Samtidigt har utvecklingen varit negativ. En viktig förklaring är att lönesubventionerna har urholkats. Lönebidragstaket har legat stilla på 20 000 kronor per månad sedan 2020. Samtidigt bedöms arbetskostnaderna 2026 vara 24 procent högre jämfört med 2020.

En femtedel av lönebidraget har gått upp i rök, vilket har gjort det allt svårare för Arbetsförmedlingen att kunna matcha arbetslösa med lediga jobb. Och om inget görs kommer det bara att bli svårare och svårare.

LÄS ÄVEN:
Rekordhöga 31 % av långtidsarbetslösa har funktionsnedsättning

Regeringen lyssnade inte inför 2025

Det urholkade lönebidraget var en het potatis inför budgetpropositionen för 2025, men regeringen ignorerade då nödropen från funktionsrättsorganisationer.

Nu är Arbetsförmedlingen jättetydlig i budskapet till regeringen inför budgeten för 2026.

Lönebidraget ska kompensera för anpassningar och stöd vid anställning av personer med nedsatt arbetsförmåga, men allt fler arbetsgivare upplever att bidraget är alltför lågt för att man ska vilja anställa med det.

Urholkningen har ökat orättvisorna

”Det finns flera skäl till att höja nivån för den högsta bidragsgrundande lönekostnaden. En höjd nivå stärker incitamenten för arbetsgivare att anställa personer och öppnar upp för rekrytering i nya branscher och arbetsmarknadssegment samtidigt som det skapar ökade möjligheter till lön i paritet med kompetens och krav i tjänsten”, skriver Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen varnar också för att urholkningen av lönebidraget ”skapar olikvärdiga förutsättningar för personer med och utan funktionsnedsättning. Individer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga riskerar att inte bli aktuella för tjänster som motsvarar individens utbildning och kompetens då lönebidraget inte motsvarar faktisk nedsättning i arbetsförmåga utifrån gällande löneläge.”

Indexering ger långsiktighet

Arbetsförmedlingen förespråkar också en indexering av lönebidraget, för att arbetsgivare ska kunna planera långsiktigt.

För säkerhets skull betonar man också att man inte kan begränsa lönebidraget bara för att stoppa eventuellt fusk: ”Lösningen är inte att göra lönestöden så icke-attraktiva att de inte används.”

LÄS ÄVEN:
Guide till arbetsmarknadsstöd vid funktionsnedsättning

Valter Bengtsson
Foto: Linnea Bengtsson.

Text av Valter Bengtsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.