Proteststorm mot borgerliga skuggbudgetens ”nya funkisskatt”

Skuggbudgeten från M, KD och SD innebär en fortsatt straffskatt för personer med funktionsnedsättning, säger Riksförbundet FUB:s ordförande Anders Lago i ett uttalande idag.

LÄS OM RIKSDAGSBESLUTET 24 NOVEMBER 2021:
Riksdagen klubbade jättesatsningen idag. Men samtidigt skapade man en ny funkisskatt

Gammal funkisskatt ersätts av ny?

Budgetförslaget innehåller en skattereduktion som tar bort dagens ”funkisskatt” för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning.

Men en ny skattesänkning med 1 800 kronor per år för löntagare som jobbar heltid leder till att det skapas en ny straffskatt för de som på grund av en livslång funktionsnedsättning inte kan förvärvsarbeta, menar FUB.

FUB skriver vidare att pensionärerna kompenseras genom att den som har en pension på 13 000 kronor i månaden får 1 800 kronor mer i plånboken per år. Dessutom höjs bostadstillägget för pensionärer med 200 kronor per månad för ensamstående, men inte för personer med aktivitets- och sjukersättning.

”Kan aldrig accepteras”

– Vi är mycket kritiska till att människor med livslånga funktionsnedsättningar fortsatt ska betala mer i skatt. Det är orimligt och något vi aldrig kan acceptera, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn. De allra flesta personer med intellektuella funktionsnedsättningar har inte möjlighet att välja ”arbetslinjen” just på grund av funktionsnedsättningen. Därför finns rätt till ersättning.

Funktionsrätt Sverige stämmer in i kritiken:

”Vi välkomnar att partierna lyssnat på oss genom att höja nivån i ersättningarna och ta bort den tidigare skatteklyftan”, säger Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius. ”Men att nu M, KD och SD vill införa en ny ”funkisskatt” visar på en uppfattning om att människor har olika värde. Det kan vi aldrig acceptera. Att inte kunna arbeta på grund av funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom och därför tvingas att leva i fattigdom är inget eget val”, fortsätter Elisabeth Wallenius.

Ny skatteklyfta på 1800 kronor per år

Enligt Funktionsrätt Sverige uppgår den nya föreslagna ”funkisskatten” till 1800 kronor per år, vilket kan jämföras med dagens skatteklyfta på cirka 10 000 kronor per år.

– Den nya ”funkisskatten” innebär ytterligare ett svek mot många personer med funktionsnedsättning. Vi hoppas att partierna drar tillbaka förslaget, säger Elisabeth Wallenius.

Shekarabi: Nytt jobbavdrag exkluderar

S och MP angriper också den ”nya” skatteklyftan i M-KD-SD-budgeten.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) skriver på Twitter: Väntar på svar från SD, M & KD på frågan om vad som rättfärdigar högre skatt för funktionsnedsatta & svårt sjuka/utslitna än arbetsföra. Deras budget innehåller, till skillnad från regeringens, nytt jobbskatteavdrag som exkluderar människor med sjuk- & aktivitetsersättning.

Socialminister Lena Hallengren skriver på Instagram: Nu vill M, SD och KD införa ett jobbskatteavdrag där funktionsnedsatta, sjuka, föräldrar och arbetslösa lämnas efter. Det innebär att en skamlig funkisskatt återinförs. Varför vill de att personer som inte kan arbeta på grund av en funktionsnedsättning ska fortsätta straffas för det genom att betala mer i skatt? Det är verkligen gammal högerpolitik att prioritera de skattesänkningar som fördjupar klyftorna i samhället.

M och KD: Gruppen får största förstärkningen

På en debatt på IfA:s debattforum på fredagsförmiddagen gick KD och M i svaromål.

– Vi välkomnar regeringens förslag om bättre garantinivåer och skattereduktion för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning. Den gruppen får den absolut största förstärkningen med drygt 20 000 kronor per år i vårt budgetförslag, sa Pia Steensland (KD).

Även Ulrika Heindorff (M) betonade att gruppen ”får den största inkomstförstärkningen i vår budget”.

LÄS ÄVEN: Stödjer tryggare ekonomi för personer med sjuk- och aktivitetsersättning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.