Tänkte inte på det

HARALD STRAND. Just nu gör jag god man-redovisningen för min huvudman till Överförmyndaren för det gångna året.

LÄS ÄVEN: Utebliven kundservice

BankID är inte svårt – utan omöjligt

Varje gång jag gör detta blir jag förbannad. Inte för att det är svårt, utan för att myndigheter förutsätter att min huvudman har BankID ”som alla andra” och förväntas gå in via ”Mina sidor” på Försäkringskassan och Skatteverket för att hämta nödvändiga uppgifter.

Nu är det så att min huvudman har grav intellektuell utvecklingsstörning (IF), och kan därför varken läsa eller skriva. Än mindre logga in på en dator eller mobiltelefon.

LÄS ÄVEN: God mans viktigaste uppdrag glöms nästan alltid bort

Myndigheter struntar i LSS-gruppen

Jag brukar lite snällt säga att myndigheterna ”som vanligt glömt bort min huvudmans grupp”. Men så enkelt är det nog inte tyvärr. Man struntar helt sonika i hans grupp. Det ger en fadd förnimmelse av gamla tiders behandling av ”de sinnesslöa”. De som ingen brydde sig om.

Just därför borde läsning av Karl Grunewalds bok ”Från idiot till medborgare” vara obligatorisk för alla de som ska arbeta för eller i en myndighet, som på något sätt snuddar vid system som rör personer med svåra funktionsnedsättningar. De som ofta tillhör LSS-gruppen.

Jag drabbas gång på gång av att ”alla” ska legitimera sig med BankID. Det gäller även Vårdguiden 1177 där BankID krävs för att få tillgång till vårdkontakter, läsa journaler etc. När jag nu måste beställa journaler direkt av sjukhusets mottagningar får jag oftast det oförstående svaret att ”det är bara att ta ut på Mina sidor”. Inte heller administrativ vårdpersonal har en aning!

Problemet gäller även vid betalningar, då kontanter tagits bort utan tanke på de som inte har bankkort eller Swish. Inte för att de inte vill, utan för att de inte får eller kan.

”Finns inte”

Min huvudman och andra i liknande situation ”finns” snart inte för vissa myndigheter, de samhällsorgan som enligt våra fina lagar ska ge just dessa ett liv som alla andra.

Varje gång jag drabbas tänker jag på Lorrygänget, och alla gånger som Peter Dalle, som uppfinnare, besöker Patentverket i Sundbyberg med sina nya uppfinningar, men där det alltid slutar med ”tänkte inte på det”.

Men jag tror inte det är så enkelt som i Lorrygängets sketcher, utan tyvärr bryr sig inte våra myndigheter om alla sina kunder, även om lagen egentligen förutsätter det. Jag kallar det gärna mobbing och exkludering av redan utsatta.

Det är som att vi är tillbaka till hur det var i Sverige i gamla tider, med förfärliga institutioner. Långt från vad våra moderna omsorgslagar talar om.

Det är skamligt!

Harald Strand är krönikör på HejaOlika, författare till LSS-skolan och ordförande för FUB Stockholms län

En kommentar

  1. Ja ID-snaran dras år, så snart kan varken personer med IF eller deras Gode Män andas. Gruppen blir ju mindre då förstås.
    Jag försöker få ett bank-ID för dotter, som ej bor i samma län. Hur kopplas 2 mobiler till ett och samma ID?? Det verkar svårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *