Funkisföräldrar som går egna vägar: Vi vill förändra

FUNKISFÖRÄLDRAR SOM GÅR EGNA VÄGAR
När samhällets stöd till funkisfamiljer brister tänker allt fler föräldrar utanför boxen. Här är en handfull föräldrar som tagit saken i egna händer och skapat opinion, forum och verktyg för att göra vardagen lite bättre för familjer i liknande situation.
Läs Anna Pellas intervjuserie med funkisföräldrar:
1. Emma och Erika möttes på TikTok: Vi vill förändra samhällets bemötande
2. Emelie och Alexandra poddar om sorg: Vi vill göra död och sorg mindre tabubelagt
3. Malin uppfann en app: Jag måste kunna falla utan att allt kring Tuva faller
4. Anna samlar familjer på Instagram: Jag vill vara en länk mellan familjer
5. Jeanette har skapat en funkisflagga: Jag vill samla hela rörelsen under en symbol
6. Monica bildar opinion: Jag tycker om att sätta ord på saker

Emma och Erika möttes på TikTok

Ända sedan sonen Liams svårigheter blivit uppenbara för mamma Emma Bolmgren hade hon funderat på hur hon skulle kunna påverka och förändra samhället till det bättre. Efter att ha bloggat och instagrammat en tid testade hon i höstas appen TikTok, och responsen lät inte vänta på sig.

– Det fullkomligt exploderade. Jag har aldrig stött på så många som ville veta mer, som var i samma sits eller anhöriga. Jag fick ett enormt gensvar från både barn, föräldrar och andra.

Emma och Liam
Emma Bolmgren bor med sonen Liam, 6, i Tranås i Småland.

Startat NPF Family

Emma började med livesändningar och efter ett sådant tillfälle fick hon kontakt med Erika Carlström, mamma till Andrea, i samma ålder och med liknande utmaningar.

– Samma kväll pratades vi vid i flera timmar över telefon. Vi upptäckte att vi hade samma mål och drömmar. Båda var dessutom utbildade behandlingspedagoger. Jag minns när jag låg i sängen senare den kvällen. Under sex år hade jag tänkt att jag måste göra något, men inte vetat hur. Äntligen hade jag hittat en riktning för min drivkraft.

De hade nästan kusligt lika tankar om vilka målgrupper de vill nå. Både Emma och Erika hade saknat stöd den där första tiden, och ville därför hjälpa andra föräldrar i liknande situation. De båda hade också saknat kompetens i bemötande inom fyra tydliga yrkesområden: vården, räddningstjänsten, förskolan och skolan. Detta ville de förändra.

Erika och Andrea
Erika Carlström bor med dottern Andrea, 7, i Vittsjö i Skåne.

Funnit en parhäst

Erika hade redan startat företaget NPF Family men har sökt en parhäst, vilket hon nu funnit i Emma. Tillsammans erbjuder de nu samtalsgrupper och individuellt stöd till föräldrar och andra anhöriga, samt utbildning till de fyra olika yrkesgrupperna de identifierat som målgrupper. Både Emma och Erika jobbar bägge med annat parallellt men hoppas att i framtiden söka medel för att kunna satsa helt och hållet på sin dröm.

– Med start på respektive hemmaplan, jag i Småland och Erika i Skåne, arbetar vi aktivt med att sprida kunskap om vad funktionsvariationer är för något och hur människor med funktionsvariationer behöver bli bemötta.

Behov av kompetensutveckling

De ser ett stort behov av en generell kompetenshöjning hos all personal inom respektive målgrupp, men just inom vården önskar de även att det ska finnas speciellt anpassade miljöer med särskilt utbildad personal.

– Bemötandet och miljön i vården har ställt till det oerhört mycket för oss. Liam har utvecklat stor rädsla för sjukhusmiljöer under åren. Vistelsen behöver vara skräddarsydd utifrån honom och personalen behöver lyssna på oss föräldrar. Dagens sjukvård är inte anpassad för människor med funktionsvariationer och det vi vill förändra.

Här finns Emma och Erika

Gemensam hemsida för NPF-Family

Gemensam podcast

Emmas Tiktok: @ebolmgren